Örgütlenme/Sendika

Sarar mağazalarında geçinemedikleri için greve çıkan kadın işçiler, düşük ücretin yanı sıra cinsiyet temelli saldırılarla da boğuşuyorlar: “Erkeklere göre daha az kazanıyorum. Yöneticiler genelde erkek kadın işçilerin önü kapatılıyor. Regl izni yok, ağır işler sağlımızı bozuyor. Tüm kadınlardan destek bekliyoruz” diyorlar.
TOMİS 2015 Metal Fırtına döneminde kurulan bağımsız bir sendika. Geçtiğimiz günlerde sendika yöneticisinin işten atılması karşısında AYM’de açtıkları davayı kazandılar. Bu önemli bir kazanımdı. Davayı yürüten kadın işçilerin açtıkları davalarda da başarı sağlayan sendikanın, örgütlenme uzmanı Elif Alçınkaya ile Metal sektöründeki kadınları konuştuk.
70 gündür fabrika önünde direnen Polonez işçileri kadın örgütlerini ve feministleri dayanışmaya çağırıyor. Bu çağrıyı ilettiğimiz ve iletimize cevap veren kadın örgütleri “boykot ve dayanışma eylemleri yapalım” fikrinde ortaklaşıyor. O halde gelin Polonez’de kadın işçilerin taleplerini yaygınlaştırıp, seslerine ses katalım…
İşçilerin hoşnutsuzluğu, ağırkanlı konfederasyonları da eylem süreçlerine zorluyor. Daha önce Türk-İş bir eylem takvimi açıklayıp harekete geçerken DİSK de “Gelirde, Vergide ve Ülkede Adalet” diyerek bir eylem planı oluşturdu. 25 Eylül’de İstanbul’da gerçekleşecek büyük işçi buluşması öncesi konuştuğumuz DİSK’li kadınlar, bu eylemi ve sendikaların tutumlarını yetersiz ama önemli buluyor.
Bugün Dünya Eşit Ücret Günü. Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan kadınlar bir açıklama yaparak, ücret konusunda cinsiyet temelli ayrımcılığa ve ücret farklarına, dikkat çekerek “eşdeğerde işe eşit ücret” için mücadelenin sendikal hareketin gündemine girmesini sağladılar. Ne denir ellerine kollarına sağlık…
Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent AŞ’de çalışan işçiler ücret alacakları için Temmuz ayının son günlerinde iş bırakma eylemleri yapmışlardı. Bu eylemlere katılan ve katılmayan 93 işçi çeşitli kodlarla işten atıldı. İşçiler işe iade talebiyle direnişteler. Direnişteki kadın işçilere uzattık mikrofonu. Kadın işçiler belediyeye de süreçte pasif tutum alan sendikaya da ateş püskürüyor.
Depo önünde topluca taleplerinin arkasında durmaya devam eden CarrefourSA Esenyurt depo işçileri arasından dört kadın işçiyle konuştuk. Hemen hepsi ailesinin maddi sorumluluğunu taşıyan bu kadınların tümünün söylediği, bu depoda çok ağır çalışma koşullarına ve uzun mesaili çalışma saatlerine karşın aldıkları ücretin çok düşük olduğu ve yetmediği… Bu nedenle taleplerinin arkasında durmaya devam ediyorlar.
Türk-İş dün 81 ilde “Zordayız, geçinemiyoruz” diyerek eylem çağrısı yaptı. Ancak işçiden habersiz, fabrika ve işyerlerinden uzak bir eylemden beklenileceği üzere zayıf görüntüler ortaya çıktı. İstanbul’daki eylem bunun en sarih örneği oldu.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!