Kore’de düzensiz çalıştırılan kadın işçilerin örgütlenmesi

KWTU, düşük ücretlerle çalışan güvencesiz kadınları örgütlemeyi ve onların deneyimlerini birleştirmeyi hedefleyen bir sendika… Ev işçilerinden apartman görevlilerine, aşçılardan caddy'lere (golf sahası çalışanları), senaristlerden idari çalışanlara ve taşeron işçilere kadar küçük ve orta boy işletmelerde çalışan tüm kadınları örgütlüyor.
Paylaş:
Kadın İşçi

KWTU, düşük ücretlerle çalışan güvencesiz kadınları örgütlemeyi ve onların deneyimlerini birleştirmeyi hedefleyen bir sendika… Ev işçilerinden apartman görevlilerine, aşçılardan caddy’lere (golf sahası çalışanları), senaristlerden idari çalışanlara ve taşeron işçilere kadar küçük ve orta boy işletmelerde çalışan tüm kadınları örgütlüyor.

Kadın İşçi olarak ilk sayımızda manşet haberlerimizden biri Güney Kore Kadın Sendikası Başkanı (KWTU) Ji Hyun’la yaptığımız söyleşiydi. Ji Hyun cevaplarla birlikte sendikayı, eylemlerini, örgütlenme alan ve biçimlerini anlatan bir de makale yollamıştı bize…

Yayınladığımız e-broşür işte bu makalenin çevirisi. Çeviriyi Elif Sinirlioğlu yaptı… Mizanpajı da bize destek olan bir başka arkadaşımız. İkisinin de eline koluna sağlık.

Kadın İşçi dünya ölçüsünde ücretli ve ücretsiz emek alanında alternatif feminist mücadele biçim ve örgütlenmelerini çok önemsiyor. İşçi sınıfına yönelik sömürü ve baskının arttığı, en doğal ve en sıradan işçi haklarının bile törpülenmeye çalışıldığı AKP iktidarı koşullarında, ne yazık ki kadın işçilerin çıkar, hak ve talepleri en az gündeme gelen konulardan biri olmaya devam ediyor. Kadın emeği alanında ve sendikalardaki örgütsüzlüğümüz elimizi kolumuzu bağlarken, emeğimizin değeri düşerken çalışma koşullarımız da ağırlaştıkça ağırlaşıyor..

Yıllardır bu konularla haşır neşir olan kadınlar olarak G. Kore gibi patriyarkanın güçlü olduğu bir ülkedeki kadın sendikasının varlığı karşısında ciddi bir merak ve heyecana kapıldık, o nedenle… Erkeklerin üye olduğu ama yönetici olamadığı bu sendikal deneyim, gerçekten de patriyarkal yapıların çok güçlü olduğu yıllardır, yönetimlerde iki kadın sineğin bile yan yana gelip uçamadığı Türkiye’deki işçi sendikalarında ömür tüketen kadınlar için alternatif bir örgütlenme örneği olabilir miydi? Bilmiyoruz… Ama neden olmasın, diyoruz?

KWTU, broşürden de okuyacağınız gibi çeşitli sektörlere dağılmış, düşük ücretlerle çalışan güvencesiz kadınları örgütlemeyi ve onların deneyimlerini birleştirmeyi hedefleyen bir sendika… Ev işçilerinden apartman görevlilerine, aşçılardan caddy’lere (golf sahası çalışanları), senaristlerden idari çalışanlara ve teşoron işçilere kadar küçük ve orta boy işletmelerde çalışan tüm kadınları örgütlüyor.

Kadın ücretlerinin artırılması, cinsel taciz, kadın işçi sağlığı ve güvenliği gibi erkek sendikalarının ve sendikacıların yıllardır ihmal ettikleri konular temel politika alanları içinde yer alıyor. Evet, her açıdan ufkumuzu açacak olan Güney Kore Kadın Sendikası’nı yakından tanımakta yarar var…

Kadın İşçi, bundan sonra da kadın emeği alanında faaliyet gösteren bu tür örgütlenmeleri ve zihnimizi açacak olan kadın emeğine dair temel feminist metinleri tanıtmak amacıyla e-broşürler yayınlamaya devam edecek…

İyi okumalar…

Broşürün linki; Kore’de düzensiz çalıştırılan kadın işçilerin örgütlenmesi

 

Paylaş:

Benzer İçerikler

Barutçu Tekstil’de üç ayı aşkın süredir direnişlerini sürdüren kadınlar, direnişle birlikte özgüvenlerinin yerine geldiğini söylüyor: “Bizim elimizde güç varmış, farkında değildik. Kendimizde güç hissettik. Bu sendikalılığın bize verdiği bir şey. Özellikle bayanların birbirine bu kadar kilitlenmesi… Dayanışma… Yapabiliriz, bir şeyleri değiştirebiliriz.”
TABİB yeni bir oluşum. Platformdaki kadınlarla konuşalım istedik, karşımıza Kadıköy Mor Liste’den arkadaşlarımız çıktı. Ülke çapında örgütlenmişler, içlerinde her sendikadan işçi var. Kadro başta olmak üzere tüm taşeron belediye işçilerinin sorunlarını görünür kılıp çözüm üretmeye talipler. Kadın talepleri içinde sendikalarda eşit temsil başı çekiyor.
Fransız kozmetik tekeli Yves Rocher şirketine Flormar’da sendikal örgütlenme hakkının çiğnenmesi ve 132 işçinin işten atılmasındaki sorumluluğu nedeniyle açılan dava başladı. Dosya üzerinden görülen ilk duruşma, mahkeme tarafından arabuluculuk sisteminin uygulanması için 15 Eylül’e ertelendi.
Yoksulluğa Feminist İsyan, Acarsoy Tekstil’in üretim yaptığı tekstil devi Inditex’in Etik Komitesi’ne mektup yazdı, sendikalaştıkları için işten atılan 4 kadın işçiye yaşatılanları ve fabrikadaki hak ihlallerini tek tek anlattı. İşlem yapılmasını isteyen kadınlara komiteden “Talebinizi inceleyeceğiz” yanıtı geldi.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!