Haber Merkezi
Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı ile Beykoz Üniversitesi 27-29 Ekim 2023 tarihleri arasında “100. Yılında Cumhuriyet’in Kadınları/Kadınların Cumhuriyeti (1923-2023)” başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenliyor. Kadın emeğinden kadın tarihine, cinsel kimlik, yönelim, cinsiyetçilikten ataerkilliğe, edebiyattan, dijital medyaya çok farklı konu başlıklarının olduğu sempozyuma siz de bildirilerinizle başvurabilirsiniz.
Türkiye’de kadın ve toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında zengin bir kuramsal ve tarihsel birikimin olduğuna dikkat çeken kütüphane, uluslararası sempozyuma cumhuriyetin kazanımlarına ve gerilim hatlarına farklı alanlardan yeni ve eleştirel bir bakış açısıyla katkı sunabilecek çalışmaları ve araştırmacıları davet ediyor. Kadın Eserleri Kütüphanesi’nden yapılan açıklamada: “Uluslararası katılıma da açık olan bu sempozyumu, kadınların tarihsel ve toplumsal deneyimlerini okumaları ve yeniden değerlendirmeleri açısından değerli bir imkân olarak görüyoruz. 100. yılında Cumhuriyeti konuşacağımız sempozyuma, toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanındaki zengin araştırma birikimini daha da çeşitlendirecek yeni ve özgün çalışmalarla, farklı disiplinlerden genç araştırmacıların katılımını bekliyoruz.” denildi.
Hareket tarihinden dijital feminist mücadeleye
Sempozyumda sunulacak bildirilerde daha önce hiçbir yerde sunulmamış ve yayınlanmamış olması şartı aranıyor. Bildiriler dışında ana temalar çerçevesinde panel, atölye, poster bildiri ve yuvarlak masa gibi sunum önerileri ile de toplantıya katılmak mümkün. Çeşitli disiplinlerden özgün sunumlar için süre 20 dakika olarak belirlenirken, dili de Türkçe veya İngilizce belirlendi.
Sempozyumun ana başlıkları ise şöyle;
- Cumhuriyetin kadın kuşakları (1923-1950)
- Cumhuriyet’te çocuklar ve çocukluk
- Cumhuriyet’te inanç ve düşünce özgürlüğü alanına kadınlar açısından bakmak
- Cinsiyet, cinsellik, cinsel kimlik ve yönelim
- Eğitim ve meslek hayatında kadınlar
- Felsefe, edebiyat ve kadın
- Feminist alternatif medya: feminist politikanın araç ve olanakları
- Kadın tarihi, feminizm ve arşivcilik
- Kadın ve hukuk
- Kadın ve toplumsal cinsiyet yayıncılığı
- Küreselleşme, göç, çevre sorunları ve kadınlar
- Medya, sanat ve görsel temsil açısından kadınlar
- Siyasal katılım ve karşıt kamusal alanlarda kadınlar
- Taşrada ve kentlerde değişen gündelik hayat ve kadın hayatları
- Türkiye’de kadın emeği
- Türkiye’de kadın hareketinin tarihi birikimi: Osmanlı kadın hareketinden dijital feminist harekete
- Türkiye’de toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmalarının dünübugünü
- Yeniden üretim, cinsiyet, cinsellik ve ataerkillik kıskacında kadınlar