Kütüphaneden Cumhuriyetin Kadınları, Kadınların Cumhuriyeti Sempozyumu

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı ile Beykoz Üniversitesi 27-29 Ekim 2023 tarihleri arasında “100. Yılında Cumhuriyet’in Kadınları/Kadınların Cumhuriyeti (1923-2023)” başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenliyor. Kadın emeğinden kadın tarihine, cinsel kimlik, yönelim, cinsiyetçilikten ataerkilliğe, edebiyattan, dijital medyaya çok farklı konu başlıklarının olduğu sempozyuma siz de bildirilerinizle başvurabilirsiniz.
Paylaş:
Haber Merkezi

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı ile Beykoz Üniversitesi 27-29 Ekim 2023 tarihleri arasında “100. Yılında Cumhuriyet’in Kadınları/Kadınların Cumhuriyeti (1923-2023)” başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenliyor. Kadın emeğinden kadın tarihine, cinsel kimlik, yönelim, cinsiyetçilikten ataerkilliğe, edebiyattan, dijital medyaya çok farklı konu başlıklarının olduğu sempozyuma siz de bildirilerinizle başvurabilirsiniz.

Türkiye’de kadın ve toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında zengin bir kuramsal ve tarihsel birikimin olduğuna dikkat çeken kütüphane,  uluslararası sempozyuma cumhuriyetin kazanımlarına ve gerilim hatlarına farklı alanlardan yeni ve eleştirel bir bakış açısıyla katkı sunabilecek çalışmaları ve araştırmacıları davet ediyor.  Kadın Eserleri  Kütüphanesi’nden yapılan açıklamada:  “Uluslararası katılıma da açık olan bu sempozyumu, kadınların tarihsel ve toplumsal deneyimlerini okumaları ve yeniden değerlendirmeleri açısından değerli bir imkân olarak görüyoruz. 100. yılında Cumhuriyeti konuşacağımız sempozyuma, toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanındaki zengin araştırma birikimini daha da çeşitlendirecek yeni ve özgün çalışmalarla, farklı disiplinlerden genç araştırmacıların katılımını bekliyoruz.” denildi.

Hareket tarihinden dijital feminist mücadeleye 

Sempozyumda sunulacak bildirilerde daha önce hiçbir yerde sunulmamış ve yayınlanmamış olması şartı aranıyor.  Bildiriler dışında ana temalar çerçevesinde panel, atölye, poster bildiri ve yuvarlak masa gibi sunum önerileri ile de toplantıya katılmak mümkün.  Çeşitli disiplinlerden özgün sunumlar için süre 20 dakika olarak belirlenirken, dili de Türkçe veya İngilizce belirlendi.

Sempozyumun ana başlıkları ise şöyle;

  1. Cumhuriyetin kadın kuşakları (1923-1950)
  2. Cumhuriyet’te çocuklar ve çocukluk
  3. Cumhuriyet’te inanç ve düşünce özgürlüğü alanına kadınlar açısından bakmak
  4. Cinsiyet, cinsellik, cinsel kimlik ve yönelim
  5. Eğitim ve meslek hayatında kadınlar
  6. Felsefe, edebiyat ve kadın
  7. Feminist alternatif medya: feminist politikanın araç ve olanakları
  8. Kadın tarihi, feminizm ve arşivcilik
  9. Kadın ve hukuk
  10. Kadın ve toplumsal cinsiyet yayıncılığı
  11. Küreselleşme, göç, çevre sorunları ve kadınlar
  12. Medya, sanat ve görsel temsil açısından kadınlar
  13. Siyasal katılım ve karşıt kamusal alanlarda kadınlar
  14. Taşrada ve kentlerde değişen gündelik hayat ve kadın hayatları
  15. Türkiye’de kadın emeği
  16. Türkiye’de kadın hareketinin tarihi birikimi: Osmanlı kadın hareketinden dijital feminist harekete
  17. Türkiye’de toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmalarının dünübugünü
  18. Yeniden üretim, cinsiyet, cinsellik ve ataerkillik kıskacında kadınlar
Paylaş:

Benzer İçerikler

Aralarında Kadınİşçi muhabiri Yadigar Aygün’ün de olduğu altı kadın gazeteci meslektaşları ile dayanıştıkları için gözaltına alınmış, darp ve cinsel tacize uğramıştı. Saldırganlara değil, kadın gazetecilere hapis cezası verildi. Kadınlar gözaltında kendilerine “size susmayı öğreteceğiz” denildiğini hatırlattı ve “Biz susmadık” dediler.
Türkiye nüfusun giderek yaşlandığı bir ülke artık. Ama ücretli emek alanında 40 yaş kadınların yaşlı, erkeklerin birikimli olarak görüldüğü yaş olmaya devam ediyor. Kadınlar pek çok sorunla baş başa kalıyor.  Yaşlılığın bir cinsiyeti var, diyerek hazırladığımız raporumuzu, bu alanda politika üreterek mücadele yöntemleri geliştirecek olan kadınlarla paylaştık.
“Bu kampanyayı ilerletirken kadın meclisimiz şimdiye kadar hep önüne koymuş olduğu komisyon kurma meselesini bu süreçte biraz daha ilerletecek. Kadın Meclisi’ne bağlı Kadın Emek Komisyonumuz, buralarda açığa çıkan, kadınların emek yaşamında yaşadığı sorunları bütünlüklü olarak ortaya koyacak bir çalışmayı gerçekleştirecek.”
Başakşehir’e bağlı Şahintepe mahallesinde, 400 günü aşkındır bir nöbet sürüyor. Çevre Bakanlığı ve bölge belediyesinin halkı mahalleden sürme girişimleri sonuçsuz kaldı. Kurdukları “Barınma Hakkı Meclisi” içinde örgütlenen Şahintepelilerin, fiili mücadelesinde kadınlar en önde. “Mahalle içindeki ve dışındaki kirli eller çekilene kadar oradayız” diyorlar.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!