Liman işçilerinin kızıl saçlı sözcüsü

Hamburg’da geçen hafta liman işçileri iki günlük uyarı grevi yaptı. Çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu işçiler arasında sendika adına müzakereleri sürdüren, kamuoyuna açıklamalar yapan ise genç bir kadın sendikacı, Maya Schwiegershausen-Güth’dü…
Paylaş:
Necla Akgökçe
Necla Akgökçe
nakgokce@gmail.com

Almanya’nın Hamburg kentinde 14 Temmuz Perşembe günü yaklaşık 58 farklı toplu sözleşmeye bağlı olarak çalışan 12 bin liman işçisi, artan hayat pahalılığı ve artırılmayan ücretler için iki günlük uyarı grevi yaptı. Grevi yürüten VERDİ’ydi (Alman Birleşik Hizmet Sendikası).

Gazeteler, grevi “40 yıl sonra Hamburg’da vuku bulan en görkemli grev” diye nitelendiriyordu. Grevin ikinci gününde yapılan yürüyüşe polis saldırdı, 10’a yakın grevci işçi ve destekçi yaralandı. VERDİ işverenlerle bir süredir toplu pazarlık görüşmeleri yürütüyordu. Patronlar yüzde 12,5 zammı iki yıla paylaştırırken VERDİ duruma itiraz ediyor, enflasyon tazminatı da istiyordu.

Grevci işçilerin çoğu erkekti ama liman işletmelerinde, gemilerde çalışan kadınlar da vardı elbette. Nöbette ve yürüyüşlerde az sayıda da olsa VERDİ’nin grev önlüklerini giymiş kadınlara rastlanıyordu.

VERDİ adına müzakereleri ise 30’lu yaşlarının sonunda genç kızıl bir kadın yönetiyordu. Kızıl derken komünist anlamında kullanmıyorum, kızıl kıvırcık saçlarından dolayı söylüyorum bunu…

İsmi, Maya Schwiegershausen-Güth. 1984’de Berlin’de dünyaya gelen Maya şu anda VERDİ’nin yönetiminde ve aynı zamanda Uluslararası Taşımacılık Sendikası’nın (IFT) da önemli kampanyalarını yürüten bir isim.

Dresden Üniversitesi’nde siyaset bilimi, ekonomi ve sosyal tarih okuduktan sonra Berlin Özgür Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmış, okulu bitirir bitirmez sendikaya üye olup aktif olarak çalışmaya başlamış. Hem VERDİ içinde hem Harvard Hukuk Okulu’nda hem de Uluslararası Çalışma Örgütü’nde çeşitli eğitimlere katılarak kendini sendikacılık konusunda geliştirmiş. İngilizce, Fransızca, İspanyolca biliyor.

Deniz ticareti ondan soruluyor

Sendikal kariyer basamaklarını teker teker tırmanıyor Maya,  2013-2016 yılları arasında VERDİ’yle Federal Ulaştırma Bakanlığı arasında yürütülen toplu sözleşme sürecinin koordinatörlüğünü yapıyor. Çok iyi bir eğitimci ve müzakereci olduğu söyleniyor.

Sadece Almanya içinde değil, uluslararası alanda da çalışmaları bulunuyor. 2016-2020 arasında IFT’nin (Uluslararası Taşımacılık Sendikası) Uygunluk Bayrağı Anlaşmaları Kampanyası’nı başarıyla yürütmüştü. Şu anda küresel sendikanın deniz ticareti uzmanlar komitesi üyesi.

2021’den bu yana da VERDİ’de yine önemli görevlerden biri olan Deniz Ticareti Uzmanlar Komitesi ve Liman İşleri bölümünün sekreterliği görevini sürdürürken aynı zamanda sendikanın federal kamuoyu sözcüsü olarak çalışıyor. Hem okullu hem de alaylı bir sendikacı. Bremen’den Hamburg’a tüm liman işçileri onun ağzından çıkacak sözlere bakıyor şu sıralarda…

Toplu sözleşme görüşmelerinin 3’üncü turunda anlaşmaya varılamadığı için yapılan iki günlük uyarı grevi öncesinde, pandemi sırasında liman işçilerinin ücret zammı konusunda aşırı esneklik gösterdiğini ve limanların tüm yükünü onların çektiğini belirten Maya, “Limanda çalışan arkadaşlarım sabırlarının sonuna geldiler, çok kızgınlar ve makul bir ücret artışı istiyorlar” diyordu.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Mısır’da şubat ayı sonlarında başlayan ve tekstil işçisi kadınların öncülük ettiği grev dalgası, ülkenin kaynaklarını satışa çıkaran ve İsrail’le işbirliği yaparak Gazze’ye kapıları kapatan El Sisi yönetimine korku dolu günler yaşatıyor.
Geçtiğimiz yıl DGB’nin başına bir kadın gelmişti. Şimdi de Almanya’nın metal sektöründe örgütlü en büyük, etki ve de erkek egemen sendikası olan IGMetall’e bir kadın: Christiane Benner başkan olarak seçildi. Hem de neredeyse delegelerin hepsinin oyunu alarak… Benner kadın işçi hakları, ekolojik bir endüstri, kısa çalışma süreleri, vergide adaleti savunuyor.
İrem’le Malatya’da tanıştık. Çocuk işçi olarak başladığı ücretli çalışma sürecinde tarım işçiliği de yapmış fabrika işçiliği de. Çalıştığı her yerde cinsiyet temelli ücret eşitsizliği ve kadına yönelik şiddete maruz kalmış. Şimdilerde “emir altında çalışmamak’ için mantar üreticiliğine başladı. Bakalım…
Nepal, Pokhara’daki Manipal Eğitim Hastanesi’nde 500’den fazla bakım işçisi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerinin artırılması için 28 gün grev yaptı. İşçilerin çalışma şartlarına ilişkin taleplerinin çoğu kabul edilirken, ücret artışıyla ilgili müzakereler devam ediyor. Sendika bu konuda da olumlu sonuç alınacağını düşünüyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!