Malezya’da doğum izinleri artırıldı

Malezya'da IndustriALL’e üye olan sendikaların üç yıldır yürüttüğü kampanyanın sonucunda doğum izni 14 haftaya çıkarılırken, erkekler için de bir haftalık babalık izni getirildi.
Paylaş:
Necla Akgökçe
Necla Akgökçe
nakgokce@gmail.com

21 Mart’ta Malezya parlamentosu alt komisyonunda 2021’de hazırlanan istihdam yasası kabul edildikten sonra, Malezyalı kadın işçiler 14 haftalık doğum iznine ve erkekler de bir haftalık babalık iznine kavuştu.

IndustriALL Malezya eş başkanı ve kadın komitesi başkanı Idawati Idrus,  konuyla ilgili şöyle konuştu: “Annelik izninin artırılmasını ve babalık iznini memnuniyetle karşılıyoruz. Hükümet ayrıca anneliğin korunmasına ilişkin 183 sayılı ILO Sözleşmesi’ni de onaylamalı, çünkü iç hukukun da uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmesi gerekiyor”

Tasarıda ayrıca zorla çalıştırma yasağı, istihdamda ayrımcılık, hamile kadınların işten çıkarılmasının yasaklanması, işyerinde cinsel taciz ve esnek çalışma düzenlemelerine ilişkin yeni hükümlere de yer verildi. Haftalık çalışma saatleri ise 48’den 45’e düşürüldü.

Sendikalarla hükümetin işbirliği

IndustriALL Malezya Genel Sekreteri N. Gopal Kishnam, Malezya’daki küresel sendika üyeleri ile kadın ve göçmen işçi örgütlerinin başarıda önemli rol oynadıklarını belirttikten sonra,  İş Hukuku Reformu Komisyonu ile kurulan yakın işbirliğinin sonuç alınmada etkili olduğunu da vurguladı.

IndustriALL’e bağlı 58 sendika ve sivil toplum örgütünün bir araya gelmesi ile oluşturulan İş Hukuku Komisyonu, 2019’dan bu yana İstihdam Yasası, Sendika Yasası ve Endüstri İlişkileri Yasası’nda reform yapmak için İnsan Kaynakları Bakanlığı’nı tarafından görevlendirilmişti.

IndustriALL Güney Doğu Asya Bölge sekreteri Shinya Iwai, “Anneliğin korunmasına ilişkin kampanyadaki başarılarından dolayı sendikaları tebrik ediyorum. Daha iyi iş kanunu için mücadelelerinde ve sendikal hakların savunulmasında üyelerimizi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

https://www.industriall-union.org/unions-in-malaysia-win-increased-maternity-leave

Paylaş:

Benzer İçerikler

MKS Transformatör’de grev sürüyor. Kadın işçiler, emeklerinin değersizleştirildiğini, mobbing ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını anlatıyor. Patrona yakın işçilerin kayırıldığını söyleyen Nuray, “Ben de işçiyim, benim hakkım neden o kadar değil?” diye soruyor. Fatma ise mutfakta çalıştığı için emeğinin küçümsendiğini belirtiyor.
Son günlerini yaşadığımız 2022, Avusturalyalı kadın işçiler için zaferler yılı oldu. Avusturalya sendikalarından kadınlar, yıllardır verdikleri mücadelenin sonucunda bu yıl birçok kazanım elde etti. Yazar ve editör Mia McAuslan, bu kazanımları anlatıyor ve 2023’ün de “büyüleyici” bir yıl olması için kadınları sendikalı olmaya davet ediyor.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası yeni kurulmuş bağımsız sendikalar içinde eylemleri ile dikkat çekiyor. Sendika uzun bir hazırlık sürecinden sonra geçtiğimiz günlerde kadın komisyonunu da oluşturdu. Kreş, eşdeğerde işe eşit ücret gibi patronları zorlayacak somut talepleri başlangıçtan itibaren sendikal mücadelenin konusu haline getirerek, önemli adımlar atıyorlar.
Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB)’nin kadın yapısının uzun mücadeleleri sonucunda. 1 Eylül 2019’da bir aylık yasal babalık izni kabul edildi. İznin üçüncü yılında yararlanan erkeklerin sayısı oldukça az. Birlik, izin süresince devletin verdiği aile yardımının az olduğunu, ücretli izin olması gerektiğini, erkeklerin bakım işlerine ancak böyle çekilebileceğini söylüyor…
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!