Migros Direnişi Çubuklu’ya Taşındı: İşçiler Dayanışmaya Davet Ediyor!

90 gündür direnen DGD-SEN üyesi Migros Depo işçileri, eylemlerini Anadolu Grup Başkanı Tuncay Özilhan’ın evinin önüne taşıdıktan sonra polis saldırısına uğrayıp, gözaltına alındılar.  İşçiler emekten yana olan herkesi dayanışmaya çağırıyor.
Paylaş:
Elif Sinirlioğlu

90 gündür direnen DGD-SEN üyesi Migros Depo işçileri, eylemlerini Anadolu Grup Başkanı Tuncay Özilhan’ın evinin önüne taşıdıktan sonra polis saldırısına uğrayıp, gözaltına alındılar.  İşçiler emekten yana olan herkesi dayanışmaya çağırıyor.

Migros Depo, Kocaeli Çayırevi’nde yaklaşık 120’si kadın 700 işçinin çalıştığı Anadolu Grup’a ait bir işyeri.  Çalışma koşullarını iyileştirmek ve pandemi döneminde artan baskıya karşı mücadele edebilmek amacıyla Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’na (DGD-SEN) üye olan işçiler her sendikalaşma mücadelesinde olduğu gibi dostu düşmanı bir kez daha görme fırsatı buldular.

Sendikaya üye olmalarının ardından mesajla ücretsiz izne çıkarılan işçiler tam 90 gündür Migros Deponun önünde direnişlerini sürdürüyorlar. Eylemlerinin başından beri her türlü baskıyla karşı karşıya kalan işçilere geçtiğimiz hafta Anadolu Grup Başkanı Tuncay Özilhan’ın evinin önünde eylem yapmak istemeleri nedeniyle polis saldırdı ve 17 işçi gözaltına alınarak saatlerce tutuldu. Dün (5 Nisan Pazartesi) patronun evinin önünde eylemlerinin 91. Gününde basın açıklaması yapan işçiler yine tartaklanarak, dövülerek gözaltına alındı.

“KOD 29 iptal edilecek”, “tacizci amirler depolardan gidecek” ve “örgütlenme hakkımıza saygı duyulacak” şiarıyla sürdürdükleri direnişi DGD-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Neslihan Acer:

“Migros Direnişi Anadolu Grup Depo’nun önünde başladı ama bugün 90. gün olmasına rağmen sonuç alınamaması ve karşı tarafın muhataplığı kabul etmemesi nedeniyle biz de mücadelemizi Anadolu Grup Başkanı Tuncay Özilhan’ın evinin önüne taşıdık. İlk gün önceden haber vermediğimiz için herhangi bir hazırlık yapılamamıştı ve Tuncay Özilhan’ın oğlu bizimle konuşmak zorunda kaldı. İki gün sonra yeniden oraya gittiğimizde yoğun bir polis hazırlığı ile karşılaştık. Polis kaldırıma hatta caddeye yaklaştırmayacağını söyledi ve hiçbir uyarıda bulunmadan apar topar dövülerek gözaltına alındık. Ertesi gün ise Beykoz Kaymakamlığı’nın kararıyla Çubuklu Mahallesi’nde yani onun evinin olduğu yerde eylem yasağı uygulandı. Bize tebliğ edilmediği halde basının da olmamasını fırsat bilerek yerlerde sürünüp boğazlarımız sıkılarak gözaltına alındık.” diyerek uğradıkları baskı ve şiddeti dile getirdi.

Eylem yasağının kendileri açısından bir anlam ifade etmediğini vurgulayan Acer  “Dalga geçer gibi küçücük bir mahalleye eylem yasağı çıkarıp 91 gündür direnen insanları savuşturmaya çalışıyorlar.” dedi.

Yaşadıkları baskının sadece gözaltılar yoluyla olmadığını altını çizen Acer, geceleri aranma ve ifadeye çağrılma gibi yöntemlerle 90 gündür kesintisiz çeşitli türlerde devlet baskısına da maruz kaldıklarını belirtti.

Neslihan Acer, 1 Nisan itibariyle işçilerin de mutlaka katıldığı bir arabulucu sürecinin başladığını ancak karşı tarafın bir şey teklif etmediğini, DGD-SEN olarak taleplerini ilettiklerini belirtti. Acer, Migros Depo patronunun bağımsız bir sendikaya üye olan işçilerin bunca baskıya rağmen bu kadar direnebileceğini öngörmediğini vurgulayarak bu haftanın mücadelelerinde kritik bir yerinin olduğunun altını çizdi.

Direniş sayesinde çalışma koşullarını iyileşti

Sendikalaşma süreçlerinin olmazsa olmazı patronların başta öncü işçileri çıkarması ardından direnişi türlü yöntemlerle bölmeye çalışmasıdır. Bunun en önemli parçası içerideki çalışma koşullarının düzeltilmesidir, kimileri bunu patronun  “yüce gönüllüğüne” vermek isteyebilir ama işçilerin çoğu aslında bunun direnişin kazanımı olduğunun farkındadır. Migros Depo’da da benzer bir süreç işlemiş.

“Dokuzu kadın 25 kişiyle yürüttüğümüz direnişimizde şimdiye kadar taleplerimiz konusunda bir sonuç elde edememiş olsak da deponun çalışma koşullarında bir iyileştirme yaşandı aslında. Çok ciddi bir hijyen ve mobbing sorunu vardı, bu ortadan kalktı. İşyerindeki kadınların biraz daha korunaklı bir çalışma ortamına sahip olmasını sağladık. İş Yasası’nda kadınların yeraltı ve soğuk hava depolarında çalışamaması gerekliliği Migros Depo’da uygulanmıyordu. Kadınlar özellikle regl dönemlerinde cezalandırılarak soğuk hava depolarına gönderiliyordu. Buna son verildi. Dinlenme alanları ve servisler düzenlendi, pandemi önlemleri kısmen alınmaya başlandı.” diyen Acer, örgütlenme çalışmalarının da hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

İşçilerin tutunabilecekleri tek yerin kendi örgütlülükleri yani sendikal örgütlülükleri olduğunun bilincinde olduğunu vurgulayan Acer direnişin örgütlenme süreçlerini güçlendirdiğini ve üyeliklerin arttığını sözlerine ekledi.

Acer “Kritik bir eşikteyiz ve herkesi dayanışmaya davet ediyorum, Migros Direnişi kazanacak” şeklinde konuştu.

Paylaş:

Benzer İçerikler

70 gündür fabrika önünde direnen Polonez işçileri kadın örgütlerini ve feministleri dayanışmaya çağırıyor. Bu çağrıyı ilettiğimiz ve iletimize cevap veren kadın örgütleri “boykot ve dayanışma eylemleri yapalım” fikrinde ortaklaşıyor. O halde gelin Polonez’de kadın işçilerin taleplerini yaygınlaştırıp, seslerine ses katalım…
Türk-İş dün 81 ilde “Zordayız, geçinemiyoruz” diyerek eylem çağrısı yaptı. Ancak işçiden habersiz, fabrika ve işyerlerinden uzak bir eylemden beklenileceği üzere zayıf görüntüler ortaya çıktı. İstanbul’daki eylem bunun en sarih örneği oldu.
CarrefourSA Esenyurt depo direnişinin ikinci gününde kadın işçiler Gülşah, Emel, Perizade ve Esra ile konuştuk. Esra “Bugün onlara olanın bize de olacağını biliyoruz,” Gülşah “İçeride can güvenliğimiz yok” Emel “Bir beyaz yakalı bir kadın çalışanı taciz edebilir mi?” Perizade ise “Biz illallah ettik buradan, sesimizi duymaları gerekiyor” diyor.
Bizlerin bütçesine daha ‘uygun’ market raflarında sıkça gördüğümüz, işlenmiş et ürünleri markası olan Polonez, bir süredir işçi ve sendika düşmanlığıyla anılıyor. Fazla mesai dayatmasıyla ev yüzü görmeden çalışan kadın işçilerin sendikalaşma mücadelesini tanımayan Polonez’de kadınlar, düşük ücretlerle ağır işlerde hakarete maruz kalarak çalışıyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!