Nepal’de hastane bakım işçilerinin grevi kazanımla sonuçlandı

Nepal, Pokhara'daki Manipal Eğitim Hastanesi’nde 500'den fazla bakım işçisi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerinin artırılması için 28 gün grev yaptı. İşçilerin çalışma şartlarına ilişkin taleplerinin çoğu kabul edilirken, ücret artışıyla ilgili müzakereler devam ediyor. Sendika bu konuda da olumlu sonuç alınacağını düşünüyor.
Paylaş:

Hastane çalışanları, yaklaşık bir buçuk yıl önce UNI’ye bağlı UNIPHIN sendikasına üye oldu ve sendika Nisan 2022’de çalışma bakanlığına resmen baş vurdu.

Gerekli yasal şartların yerine getirilmesine rağmen hastane sendikayı tanımadı ve doğum izni, cenaze izni, zam, ücretli izin ve geçici işçi kadrolaşması çağrılarına kulak asmadı.

Hastane yönetimini toplu sözleşme masasına oturtmak için işçiler eylem kararı aldı. 1 Haziran 2022’de hastane önünde günde beş saat oturma eyleminin yanı sıra poliklinik bölümünde de grev yaptılar. Poliklinik çalışmadı.

Hastanedeki UNIPHIN şube başkanı Nabaraj Bhandari, “’Ne zamana kadar sessiz kalacağız? Ne zamana kadar mücadele etmek zorunda kalacağız?’ Bu sorular tüm işçi arkadaşlarımı harekete geçirdi. Biz de hem haklarımız için mücadele etmek hem de sendika kurarak daha güçlü olmak için birleştik. Geçen yıl endişelerimizin giderilmesini talep ettiğimizde polis müdahalesi ve yönetimin baskısıyla karşı karşıya kalmıştık. Anlaşmanın uygulanmaması durumunda protesto ve sendikal eylemlerimize yeniden başlayacağız” dedi.

Grevin ardından sendika müzakere masasına geri döndü. Geçici işçiler için ücretli izin, doğum izni ve kadrolu iş talepleri yönetim tarafından kabul edildi. Ücret ve anlaşmaya varılmayan diğer konular için müzakereler devam ediyor, ancak sendika yakında bir atılım gerçekleşeceğini umuyor.

UNIPHIN Ulusal Başkanı Prithivi Thapaliya, “Her zaman yapıcıyız ve diyaloğa inanıyoruz. Biz asla şiddet yanlısı değiliz, bu nedenle tüm konularda sendikaların tanınmasına ve barışçıl müzakereye inanıyoruz” diyor.

Hastane devri sırasında yaşanan hak kayıpları

UNI Küresel Hizmet Sendikası, son altı yıldır Nepal’de özel hastane örgütlenmesini destekleyerek binlerce işçinin toplu sözleşme hakkına kavuşmasını sağladı. UNI, UNIPHIN çatısı altındaki diğer hastanelerde de işçilerin çabalarına destek verdi.

“Nepal’deki bakım çalışanları, toplu eylemin sektörü dönüştürebileceğini gösteriyor. UNI Asya ve Pasifik Bölge Sekreteri Rajendra Acharya, “Ülkede birkaç bakım çalışanın başlattığı eylem, ülke çapında standartları yükselten ve bölgedeki işçilere ilham veren bir harekete dönüştü. Manipal Eğitim Hastanesi’ndeki kazanım, sendikal hareketin bakım sektöründe de geliştiğini gösteriyor ve UNI, hak ettikleri ücretler ve haysiyetleri için savaşan bakım işçilerini ülke genelinde desteklemeye devam edecek.”

Hindistan’ın Manipal Eğitim ve Tıp Grubu, 30 yıl önce Pokhara’da Manipal Tıp Koleji ve Hastanesini kurmuştu. Her ikisi de Nepalli kuruluşlar olan Batas Organizasyon ve Autoways Group tarafından satın alındı. Mülkiyet devri sırasında işçiler çalışma koşulları konusunda belirsizlikle karşı karşıya kaldılar, ancak yeni yönetim sendikayı kabul edip işçilerle bir anlaşma imzalayınca hastanedeki sendikal direniş kaldırıldı.

uniglobalunion.org/news/nepal-care-workers-win-28-day-strike-facing-police-and-employer-opposition/

Paylaş:

Benzer İçerikler

Nepal Kadın İşçileri Koruma Sendikası (WWPU) gayri resmi eğlence sektöründe çalışan kadınların biraraya gelmesi ile kuruldu. Bu alanda çalışan kadınların işçi statüsünde değerlendirilmesi, düşük ücret, sağlıksız uzun süreli çalışma, cinsel taciz ve şiddet gibi sorunlarına çare bulmak için faaliyetlerini sürdürüyor. Sendikadan Sabina ile konuştuk.
Sağlık sistemi zayıf olan ve bulaşıcı hastalıklarla boğuşan Asya toplumlarına hayati sağlık hizmetleri sunan sağlık emekçisi kadınlar, yaptıkları işin toplumsal cinsiyete dayalı değersizleştirme nedeniyle iş olarak görülmediğini belirterek kampanya başlattılar. Feminist araştırmacı Trimata Chakma konu ile ilgili Nepal’de Kadın Toplum Sağlığı Gönüllüleri’nden Basanti ve Gita ile konuştu.
Mısır’da şubat ayı sonlarında başlayan ve tekstil işçisi kadınların öncülük ettiği grev dalgası, ülkenin kaynaklarını satışa çıkaran ve İsrail’le işbirliği yaparak Gazze’ye kapıları kapatan El Sisi yönetimine korku dolu günler yaşatıyor.
The Equal Times’ta yayımlanan Maria Jose Jarmona imzalı habere göre, İspanya’da özel şirketlerin insafına terk edilen bakım sektörü çıkmaza girmiş durumda. Hükümetin açıkladığı plan da sorunu çözmüyor. İşçi örgütleri, sektörün kamu tarafından yönetilmesini istiyor ve uyarıyor: “Bakım bir ticari faaliyet olamaz, bu bir haktır!”
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!