Çeviri: Şahika Hancı
IndustriALL Küresel Sendikaya bağlı Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası (NUMSA), işyerinde cinsel taciz ve şiddete son verilmesi için kampanya yürütüyor. Şiddete uğrayanlardan biri Serumula. Kocası tarafından asit saldırısına uğradı vücudunda ağır yanıklar oluştu, boşandı. Davası devam ederken, sendika ona her türlü desteği veriyor.
Destek alan üyelerden biri de Pontsho Serumula. Alüminyum materyaller üreten bir firmada çalışan Serumula’nın yüzünde ve vücudunda, boşandığı kocası tarafından 2014 yılında Johannesburg dışındaki Thokoza’daki evlerinde maruz kaldığı asit saldırısı sonucunda üçüncü dereceden yanıklar oluştu. Asidin kendisi ve kocasının da çalıştığı fabrikadan elde edildiğinden şüpheleniyor.
Serumula hastaneye kaldırılıyor ve yanıkların iyileşmesi iki yıl sürüyor. Dava, eski kocanın cinayete teşebbüs suçlamalarıyla yargılandığı mahkemede görülüyor.
Adaleti bekliyorum
Travmayı hatırlayan Serumula şöyle diyor: “Yanıkların iyileşmesinden sonra operasyon müdürü iş göremeyeceğimi belirterek işe dönmememi söyledi. Gerekçe ürünleri kaldıramayacak olmamdı. Buna şaşırdım çünkü işim herhangi bir ürünü kaldırmamı gerektirmiyor. Doktorumun araya girmesiyle işe devam edebildim. İşveren, çalışamamama sebep olacak yanlış bilgiye dayanan kararı için asla özür dilemedi. Artık birlikte yaşamamamıza rağmen, eski kocamı iş yerinde her gördüğümde acı çekiyorum ve hiçbir şey olmamış gibi işimizi yapmaya devam ediyoruz. Ve ben adaleti bekliyorum”.
Sendikası NUMSA’nın bu sıkıntılı süreçte yanında durduğunu belirten Serumula sözlerine şöyle devam ediyor: NUMSA’dan aldığım destek, bu sendikaların cinsiyete dayalı şiddete karşı mücadele ettiğinin ve örgütlendiğimizde daha güçlü olduğumuzun bir göstergesi. Ayrıca biz de görünür olmalı ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle karşı karşıya kalan diğer kadınları desteklemeliyiz”
Sendikalar meydan okumalı
Evde, iş yerlerinde ve sendikalarda cinsiyet temelli şiddete, cinsiyetçiliğe müsamaha gösterilmemesi gerektiğinin altını çizen Serumula, sendikalardan ve sendika yöneticilerinden de şiddet gören kadınlara yönelik hukuki koruma ve destek beklediklerini belirtti.
NUMSA Genel Sekreteri Ruth Ntlokotse konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Yoldaş Pontsho, belirgin ve aşırı fiziksel acının yanı sıra saldırının neden olduğu travma sebebiyle yoğun duygusal ve psikolojik acı da yaşadı. Dava sürecinde adalet çarkının son derece yavaş işlemesi, acısını daha da derinleştirdi.”
IndustriALL Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Koordinatörü Armelle Seby ise Pontsho için adalet istediklerini belirttikten sonra; “NUMSA’yı farkındalık yaratan, eğiten ve cinsiyete dayalı şiddete karşı mücadele eden bir değişimin temsilcisi olduğu için tebrik ediyoruz. Sendikalar olarak, cinsiyete dayalı şiddeti yaratan eşitsiz güç ilişkilerine ve sosyal normlara meydan okumalıyız.” dedi.