Ortadoğu ve Kuzey Afrika Sendikalarından: ILO 190’ı imzala

Industriall Küresel Sendikanın MENA Bölgesi (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) kadınları pandemi sürecinde iyice artan kadına yönelik şiddete karşı kampanyalar düzenleyerek, hükümetlerini ILO 190’ı onaylamaya çağırdı.
Paylaş:
Haber Merkezi

Industriall Küresel Sendikanın MENA Bölgesi (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) kadınları pandemi sürecinde iyice artan kadına yönelik şiddete karşı kampanyalar düzenleyerek, hükümetlerini ILO 190’ı onaylamaya çağırdı.

Dünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da pandemi sürecinde kadına yönelik şiddette ciddi bir artış gözlemlendi. Bu bölgelerde pandeminin başlangıcından itibaren aile içi şiddete karşı yardım ağlarına yapılan şikayetler çok fazla arttı.

Bunun üzerine Kasım ayında Industriall MENA ( Orta doğu ve Kuzey Afrika) Kadın Ağı’nda çevrimiçi olarak yan yana gelen 40’tan fazla kadın sendikacı, aktivist kadınların ruh sağlığı ile ilgili endişelerini dile getirip kadına yönelik artan şiddeti kınadılar.

Tunus ve Iraktan toplantıya katılan sendika temsilcileri, işten çıkarılan ve evlere gönderilen kadınların bazılarının gelirlerinin iyice düştüğü ve bu kadınların aile içi şiddete daha fazla maruz kaldığını belirtirken, düşen gelir karşısında evde ek iş yaparken çocuklara da bakmak zorunda olan kadınlardan bazılarının intihar ettiğini bildirdiler.

Acil Eylem  

Industriall MENA Kadınları bu duruma çözüm bulmak amacıyla acil eylem çağrısı yaptı. 25 Kasım’dan bu yana bağlı sendikalarda cinsiyet temelli şiddete karşı ILO190’nın onaylanması için çağrı kampanyalarını yoğunlaştırdı.

Fas’taki kampanyada,  kadın işçilerle sendika temsilcileri ellerinde ILO190’ın uygulanması çağrısı bulunan pankartlarla fotoğraflar çektirdi ve bu fotoğraflar sosyal medyada paylaşıldı.  Hem UMT (Fas İşçi Sendikaları Birliği) hem de CDT (Demokratik İşçi Sendikaları Birliği) ILO190’ ı ve cinsiyet temelli şiddeti anlatan broşürler hazırlayarak bunları parlamenterlere yolladı ve ILO190’nın onaylanması için hükümete mektup gönderilerek bir  lobi faaliyeti yapıldı. Ayrıca kadın işçi hakları ve ILO190’ı kadınlara anlatmak için eğitim programları geliştirildi.

Şiddet ve Tacizden Uzak İş Dünyası için 190 Koalisyonunu nu temsil eden bir heyet başbakana konuşma talebini iletti. CDT yöneticisi ve Koalisyonun Ulusal Koordinatörü Thuraya Lahrech, yaptığı açıklamada : “ Koalisyon 2019 yılında kuruldu ve içinde CDT ve UMT temsilcilerinin yanı sıra, sanatçılar, gençler kadınlar da bulunuyor. Sözleşme ile ilgili hükümetle, ulusal kurumlarla, uluslararası kurumlarla bir dizi etkinlik düzenledik.” dedi.

Harekete geçelim

UMT Genel Sekreter Yardımcısı Amal el Amri ise konuyla ilgili şunları söyledi. “Yasal korumanın olmaması nedeniyle işyerindeki şiddet kadınları psikolojik, toplumsal ve mesleki açıdan çok etkiliyor. Pandemi toplumumuzdaki aile içi şiddetin ne kadar arttığını gösterdi. Aile içi şiddetin kadınlar üzerindeki tehlikelerini, etkilerini gösteren ve koruma önlemlerinin ana hatlarını çizen ILO190 onaylanması ile ikili şiddet sarmalından kurtulabileceğiz. Sözleşmenin onaylanması için harekete geçelim

Ürdün’de ise Ürdün Tekstil ve Giyim İşçileri Sendikası (JTGCU) göçmen kadınlara ulaşarak onlara kadına yönelik şiddet hakkında farkındalık yaratan broşür ve posterler dağıttı.

Irakta MENA Industriall  Eş Başkanı Hashmeya Al-Saadawi beraberindeki heyetle bir ziyarette bulunarak hükümetten ILO 190’ı onaylamasını istedi. Tunus’ta da yine Tunus Genel İşçi Sendikası (UGGT)yi temsil eden bir heyet bu yılın başında parlamentoya giderek ILO190’ı uygulamasını talep etti.

2015 yılında MENA Kadın Ağının Kurulması’ndan bu yana kadın ağı temsilcileri Irak, Tunus, Ürdün ve Fas’ta toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı mücadeleyi sendikalarının gündemine taşıdılar. ILO 190’nın kabulü sendikalarda kadınların yaptığı bu çalışmaları tabu olmaktan çıkardı ve meşru hale getirdi.

 

http://www.industriall-union.org/middle-east-and-north-africa-unions-campaign-for-ratification-of-ilo-c190

 

KADIN İŞÇİNİN NOTU:  Metoo Hareketi ile başlayan feminist ifşa süreci sendikaları da etkiledi. İki yıl boyunca sendikaların yürüttükleri kampanyalar neticesinde İşyerinde ve Aile içinde Şiddete Karşı ILO 190 Sayılı Sözleşme kabul edildi.  Türkiye Sendikalarında ILO190’nın onaylanması konusunda sendikalı kadınlar ortak bir eylemlilik örgütleyemediler. Olaya Industriall çerçevesinde bakıldığında bunda elbette küresel sendikanın ülke gerçeklerini göz önüne almayan ittifak politikalarının da önemli rolü bulunuyor.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Uganda’da IndustriALL küresel sendika tarafından desteklenen toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti durdurmaya yönelik bir dizi eğitim çalışmasının ardından kadın işçiler, IndustriALL kadın komitesi toplantılarındaki paylaşımlarda da görüldüğü üzere faillerle yüzleşti.
Sağlık sistemi zayıf olan ve bulaşıcı hastalıklarla boğuşan Asya toplumlarına hayati sağlık hizmetleri sunan sağlık emekçisi kadınlar, yaptıkları işin toplumsal cinsiyete dayalı değersizleştirme nedeniyle iş olarak görülmediğini belirterek kampanya başlattılar. Feminist araştırmacı Trimata Chakma konu ile ilgili Nepal’de Kadın Toplum Sağlığı Gönüllüleri’nden Basanti ve Gita ile konuştu.
Kuzey Makedonya’da ihracata dayalı üretim yapan tekstil işçileri kendilerine dayatılan ağır çalışma koşulları ve artan hak ihlalleri karşısında harekete geçti. Kadın tekstil işçilerini örgütleyen Glasen Tekstilec* Derneği’nin çabaları ile asgari ücret yükseltildi ve Enka’nın da ortak olduğu yabancı konsorsiyumun çalışma saatlerini artırma girişimi püskürtüldü.
Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (ETUC) yönetiminde üç kadın bulunuyor. Genel sekreter yardımcılığı görevini sürdüren Isabelle Schömann, aynı zamanda kadın işlerinden de sorumlu. Son kongrelerinde ETUC içinde yüzde 51 oranında bir kadın temsiliyeti sağlandı. Onunla ETUC’daki kadın çalışmalarını konuştuk…
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!