Peru’da zafer: Kongre ILO 190 Sözleşmesi’ni onayladı.

Peru Kongresi’nin, 2 Şubat’ta yapılan toplantısında çalışma yaşamında şiddet ve tacizi ortadan kaldırmak için düzenleyici bir çerçeve oluşturan ILO190 onaylandı. 110 oyla sözleşmeyi kabul eden Peru, böylece Uruguay, Arjantin ve Ekvator'dan sonra Latin Amerika’da sözleşmeyi onaylayan dördüncü ülke oldu.
Paylaş:
Çeviri: Serap Güre

Peru Kongresi’nin, 2 Şubat’ta yapılan toplantısında çalışma yaşamında şiddet ve tacizi ortadan kaldırmak için düzenleyici bir çerçeve oluşturan ILO190 onaylandı. 110 oyla sözleşmeyi kabul eden Peru, böylece Uruguay, Arjantin ve Ekvator’dan sonra Latin Amerika’da sözleşmeyi onaylayan dördüncü ülke oldu.

Küresel Hizmet Sendikaları Birliği’ne (UNI) bağlı UNI Americas, siyasi etki elde etmek ve çabaları artırmak için kongre üyeleriyle toplantılar yaparak, forumlar düzenleyerek ulusal ve uluslararası ortaklarla birlikte çalıştı.

UNI Americas Bölge Direktörü Kathy González, “Bu başarı, sözleşmenin onaylanması için uğraşan, bizleri zorlayan ve mücadele eden Kadın Ağlarındaki üyelerimizin yürüttüğü çalışmanın sonucudur. Hepsine bravo” dedi.

UNI Americas Kadın Koordinatörü Andrea García, “UNI Americas, Peru’daki bağlı kuruluşlarıyla birlikte, ILO 190 Sözleşmesi’nin ülkede etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik mücadelede bir sonraki aşamaya başlıyor” dedi.

“Şimdi mücadele, bu düzenlemelerin her işyerinde uygulanması, her işçinin kolektif eylemler yoluyla, gerçek sendika temsiliyle, şiddet ve tacizden arınmış bir işyerinin sağlanacağını bilmesidir” dedi.

Karayipler’de Sözleşme 190’ın Onaylanması Forumu

Aynı gün, UNI Americas, politikacıların ve sendika liderlerinin katılımını içeren Karayipler’de sözleşmenin onaylanması için bir Forum düzenledi. UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Christy Hoffman, sendikaların sadece işyerinde taciz vakalarını düzeltmek için değil, aynı zamanda önlemek için de toplu sözleşmelerine maddeler eklemek için yorulmak bilmeyen çalışmalarını vurgulayarak etkinliği açtı.

Katılımcılar, onay ve uygulamaya ulaşmak için gösterilen çabalara ilişkin deneyimlerini paylaştılar. Şiddetin ortadan kaldırılması Sözleşme’nin onaylanmasıyla sona ermemektedir, dolayısıyla yine de uyanık olmak, düzenlemelere uyulmasını talep etmek ve ILO’nun 206 sayılı Tavsiye Kararını dikkate almak gerekmektedir.

UNI Americas Women Başkan Yardımcısı Neiva Ribeiro ise şöyle konuştu: “Sözleşmeyi tartışmak istiyoruz. Tüm işçileri, erkekleri ve kadınları koruduğunu ve kadınların evde ve işyerinde yaşadığı her türlü şiddete karşı mücadele etmek için bir araç olduğunu açıklamak istiyoruz”

Andrea García, üyelerimizin yürüttüğü sendikal çalışmalara dikkat çekerek şunları ekledi: “Şiddetten arınmış alanlar sağlamak için çalıştıklarını biliyoruz, sendikalar yaşamak istemediğimiz gerçekliği değiştirmenin yolunu açıyor. UNI Americas, Peru’daki kardeşlerimizi ve Karayipler’deki kız kardeşlerimizi tebrik ediyor. Şiddet ve tacizden arınmış bir çalışma dünyası için savaşmaya devam edeceğiz!”

http://uniglobalunion.org/news/victory-peru-congress-ratifies-ilo-convention-190

Paylaş:

Benzer İçerikler

CarrefourSA Esenyurt depo direnişinin ikinci gününde kadın işçiler Gülşah, Emel, Perizade ve Esra ile konuştuk. Esra “Bugün onlara olanın bize de olacağını biliyoruz,” Gülşah “İçeride can güvenliğimiz yok” Emel “Bir beyaz yakalı bir kadın çalışanı taciz edebilir mi?” Perizade ise “Biz illallah ettik buradan, sesimizi duymaları gerekiyor” diyor.
Bornova’da üretim yapan Kristal Yağ işçilerinin asgari ücrete tepkileri sert oldu. TİS masasından kalkan işçiler bir ayı aşkın süredir grevdeler. Emekçilerin market alışverişlerinde yaşadıkları adeta bir trajedi. Poşetleri neredeyse boş. Kristal Yağ Fabrikası işyeri temsilcisi Gülnaz’la görüştük.
Uganda’da IndustriALL küresel sendika tarafından desteklenen toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti durdurmaya yönelik bir dizi eğitim çalışmasının ardından kadın işçiler, IndustriALL kadın komitesi toplantılarındaki paylaşımlarda da görüldüğü üzere faillerle yüzleşti.
Sağlık sistemi zayıf olan ve bulaşıcı hastalıklarla boğuşan Asya toplumlarına hayati sağlık hizmetleri sunan sağlık emekçisi kadınlar, yaptıkları işin toplumsal cinsiyete dayalı değersizleştirme nedeniyle iş olarak görülmediğini belirterek kampanya başlattılar. Feminist araştırmacı Trimata Chakma konu ile ilgili Nepal’de Kadın Toplum Sağlığı Gönüllüleri’nden Basanti ve Gita ile konuştu.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!