Şişli Kent Konseyi Kadın Meclisi yaklaşık 5 yıldır çalışmalarına devam ediyor. Meclisin en önemli hedeflerinden biri Fatma Girik’in 1990’da belediye başkanlığı yaptığı dönemde açılan ve daha sonra 1994’te belediye başkanının değişmesiyle kapatılan kadın sığınma evinin yeniden açılması. Şişli Kadın Meclisi, sığınağın yeniden açılacağını vadeden fakat hala somut bir adım atmayan Şişli Belediyesi ile düzenli görüşmeler yaparak süreci takip ediyor. Kadın meclisi ayrıca, Şişli’de yaşayan kadınlar için öz savunma dersleri ve cinsiyet eğitimleri düzenliyor. Kadınların kendi ürettikleri ürünleri satarak gelir elde etmelerini hedefleyen “Kadın Emeği Pazarı” yine kadın meclisinde aktif yer alan kadınların organize ettiği bir iş olmuş. Meclisin son dönemdeki gündemi ise “Çocuklara 1 Öğün Ücretsiz Yemek” projesinin, Şişli’deki okullarda hayata geçirilmesini sağlamak. Bu çalışmaları, belediye bünyesinde Mart 2023’te açılan Kadın Politikaları Merkezi ile ortak bir şekilde yürütüyorlar.
Gün boyu süren çalıştayda; şiddet, eğitim, sağlık, afet, emek ve göç gibi konularla ilgili yuvarlak masa atölyeleri yapıldı. Moderatörlüğü çeşitli akademisyenlerin yaptığı bu atölyelerde, kadına yönelik şiddetin farklı boyutları kadınların deneyimleri üzerinden konuşuldu, çözüm önerilerine dair tartışmalar yapıldı.
Kadın emeği pazarı kadınlar için önemli
Kadın ve Emek atölyesi ise Feryal Saygılıgil moderatörlüğünde yapıldı. Atölye kısa bir tanışmanın ardından, kadınların ücretli emek alanında yaşadığı sorunlara dair bir tartışmayla devam etti. Feryal Saygılıgil, Türkiye’deki önemli kadın direnişlerinden Novamed, Desa, Flormar gibi direnişleri ayrıntılı aktararak, kadın işçilerin çalışma hayatında maruz kaldığı şiddet, taciz ve mobbing biçimlerine dikkat çekti. Bunun ardından, katılımcılar kendi çalışma süreçlerindeki deneyimlerini paylaştılar. Katılımcılardan biri, uzun yıllar tekstil atölyelerinde çalışmış daha sonra modelistlik yapmaya başlayan, emekli olduktan sonra da Kadın Emeği Pazarı’nda ürettiği ürünleri satarak gelir elde etmeye çalışan Pınar’dı*. Pınar, Kadın Emeği Pazarı’nın kadınlar ve özellikle emekli kadınlar için bir gelir elde etme imkânı sağladığından bahsetti. Pazarın, başka kadınlarla bir sosyalleşme ve dertleşme alanı da bulduğunu belirtti. Haftanın iki günü Kadın Emeği pazarında ürünleri satmaya giden Pınar, kimi zaman, eşinin “gitmesen, ne işin var” şeklindeki engelleriyle karşılaşıyormuş. Fakat bunlara aldırış etmeden devam ettiğini ekliyor. Pınar’ın anlattıklarından, evdeki bakım emeğine kısa da olsa bir ara vererek dışarıda olmanın, kendi yaptığı ürünleri satarak bir gelir elde etmenin onun için önemli olduğunu anlıyoruz.
Yerel yönetimlerle iş birliği içinde çalışmalar yürüten Şişli Kadın Meclisi gibi yapıların kadına yönelik şiddet konusuna özel olarak eğilmesi ve Şişli’de belediye tarafından çeşitli alanlarda istihdam edilen kadınları çalıştay ve etkinliklerde bir araya getirme çabası önemli. Şişli’deki kadınların, kadın meclisinin çalışmalarında daha aktif olmasıyla birlikte, ilçede yaşayan kadınların hayatlarına dokunan, onların ev içindeki ve çalışma hayatındaki sorunlarına çözüm sunan çalışmaların da artacağını söylemek mümkün.
* Gerçek ismi değildir.
Fotoğraf: Betül Kocaaslan
*Bu haber, Rosa Luxemburg Stiftung tarafından desteklenen ‘Solun Kadın Emeği Politikaları: Sorunlar ve Çözümler’ başlıklı çalışmamız kapsamında yayımlanmıştır.