Toplumsal cinsiyet temelli tıp hayat kurtarıyor

Kadınların hastalıkları erkeklerden farklıdır. Ama bu durumun hâlâ hastalıkların tedavisinde yeteri kadar dikkate alınmaması, yaşamı tehdit eden sonuçlar doğuruyor.
Paylaş:
Necla Akgökçe
Necla Akgökçe
nakgokce@gmail.com

Batı sendikalarının çalışmalarında kadın işçinin genel sağlık sorunları ve işyerinde karşılaştıkları hastalık ve kazalar bir hayli yer buluyor. Avusturya Sendikalar Birliği de (ÖGB) bu sendikalar arasında…Sitelerinde de sık sık kadın sağlığı haberlerine yer veriyorlar…

Avusturya’da yapılan araştırmalar kadınların erkeklerden daha uzun yaşamalarına rağmen onlara göre daha sağlıksız bir hayat geçirdikleri gösteriyor. Kadınlar arasında en yaygın ölüm nedeninin yüzde 32’lik bir oranla kalp krizleri olduğu saptanmış. Ama bilindiği gibi kalp krizleri tipik erkek hastalığı olarak kabul ediliyor.

Kadınlarda kalp krizlerinin nedeninin yıllarca bakım ve ücretli emeği bir arada yürütmenin getirdiği aşırı yük ve yüksek stres olduğu söyleniyor. ÖGB sağlık uzmanı Claudia Neumayer-Stickler konuyla ilgili yaptığı açıklamada kadınların belirtilerinin genellikle erkeklerden farklı olduğu için tanının sıklıkla geç konulduğunu belirtiyor. Kanser ise yüzde 21 ile ikinci sırada yer alıyor.

2022’de yayımlanan Avusturya Kadın Sağlığı Raporu göre, ülkede gebelik diyabeti olan hastaların sayısı 2010’dan bu yana iki katına çıktı; bu ciddi bir artış. Bunun en az yüzde 30’u ise obeziteden kaynaklanıyor.

Ayrıca kas-iskelet sistemi ve ruhsal hastalıklarla, osteoartrit, osteoporoz ve romatoid artrit, kadınlarda erkeklere göre özellikle daha yaygın. Yine yaşam boyu depresyona yakalanma riski, kadınlarda erkeklere göre iki ila üç kat daha fazla.

Obezitenin yaygınlaşması, tip 2 diyabetin genç yaştaki kadınlar arasında artmasına ve kadınların kardiyovasküler komplikasyonlardan orantısız bir şekilde etkilenmesine de yol açıyor.

ÖGB sağlık uzmanı toplumsal cinsiyet temelli tıbbın yardımıyla kadınlara özgü önlemler geliştirilerek hayat kurtarmanın mümkün olduğunu vurgulayarak “Toplumsal cinsiyet temelli tıbbın veya cinsiyete duyarlı farklılıkların daha fazla dikkate alınması, sağlıkta fırsat eşitliğinin de önemli yapı taşlarından biri olacaktır.” diyor.

Kadınlar erkeklerden farklı şekilde hastalanıyor

Viyana Tıp Fakültesi’e göre de kadınlar otoimmün hastalıklardan daha fazla muzdariptir, kalp krizi semptomları erkeklerden farklıdır. İlaç geliştirme ve dozajı uzun süredir sadece erkek vücudunu hedef almıştır, bu kadınlarda çoğu zaman işe yaramamaktadır.

Yanlış teşhisler ve gecikmiş tedavi ise doktorların toplumsal cinsiyet konusunda eğitimli olmaması veya duyarlı olmaması nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu da sıklıkla erken ölümlere yol açıyor. Yine konuyla ilgili Danimarka’da yapılan 21 yıllık bir araştırma ise 700’den fazla hastalıkta kadınlara, erkeklere göre daha geç tanı konulduğunu gösterdi. Diyabetteki gecikme ise dört buçuk yıl olarak saptandı.

Çeviri: https://www.oegb.at/themen/gleichstellung/geschlechtergerechtigkeit/gendermedizin-rettet-leben

Paylaş:

Benzer İçerikler

Gösterilecek içerik bulunamadı!
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!