Ücretsiz, erişilebilir HPV aşısı

Kadınlarda en sık rastlanan iki kanser türünden ilki meme kanseri ve ikincisi rahim ağzı kanseri. Meme kanseri için henüz önleyici bir çare yok ama rahim ağzı kanserine karşı bulunmuş aşı var. İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşısı. Evet yanlış okumadınız aşı ile önlenebilen (şimdilik) tek kanser rahim ağzı kanseri. Ancak Türkiye’de bu aşıya kadınlar ulaşamıyor.
Paylaş:
Gülfer Akkaya
Gülfer Akkaya
akkayagulfer@gmail.com

Ankara Tabip Odası’nın web sitesindeki bilgilere göre* dünyada yaklaşık yüz (rakamla 100) ülkede HPV aşıları ücretsiz yapılmakta.

Aynı verilere göre rahim ağzı kanserine neden olan HPV tüm dünyada oldukça yaygın görülen bir virüs. Esas olarak cinsel yolla bulaşıyor, yüzde 60 oranında. Ancak temas yoluyla da bulaşabiliyor. Virüsün yüzden fazla türü var. Bunlar arasında özellikle iki HPV tipi virüs (16 ve 18) kansere dönüşme riski taşıyor.

Bu virüs Türkiye’de de yüksek sayıda kadında görülmekte. Anadolu Ajansı’nın haberine göre 2014-2020 yılları arasında 5,5 milyon kadın kanser taramasından geçmiş.  264 bin 609 kadının HPV testi pozitif çıkmış.**

Rahim ağzı taramalarının ücretsiz yapıldığı ülkemizde HPV aşısı ücretsiz yapılmıyor. Ücretsiz yapılmadığı için kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanseri artarak devam ediyor.

HPV aşısı ücretsiz yapılmadığı gibi ekonomik kriz öncesinde de pahalıydı. Şimdiyse fiyatları adeta uçtu. Toplumun önemli kısmının açlıkla sınandığı mevcut ekonomik krizde aşıya gelen zamlar aşıyı adeta lükse dönüştürdü.

Korona virüs için milyonlarca insanı, defalarca ücretsiz şekilde aşı yapan – zaten olması gereken de bu- ülkemizde kadınları ölümle tehdit eden HPV virüsüne karşı on yıldır bulunan aşının erişilebilir olmaması açık ki iktidarın sağlık ve kadın politikaları ile alakalı.

HPV aşısı yapılırsa yüz binlerce kadın ölmeyecek

HPV aşısı ücretsiz ve erişilebilir şekilde yapılsa rahim ağzı kanseri nedeniyle her yıl binlerce kadının hayatını kaybetmesi engellenmiş olacak.***

Kadın sağlığı ve yaşamı için son derece önemli olan bu aşıya ancak para karşılığında ulaşılmasının nedeni iktidarın paralı sağlık taraftarı olması ve cinsiyetçi / muhafazakâr politikaları. Kadın sağlığını önemsemeyen, kadınların bedenlerini denetlemek için kadın sağlığını da, toplum sağlığını da hiçe sayan iktidar muhafazakâr ve kadın karşıtı politikalar ile kadınların yaşam haklarına karşı kararlar vermekte inatla direniyor.

Kadın kurumları yıllardır kadınların ölümüne neden olan rahim ağzı kanserine karşı kullanılan HPV aşısının ücretsiz yapılmasını talep etmekte. Sadece kadınlar da değil, doktorlar, tabip odaları da aynı talebi dillendirmekte.

Ankara Tabip Odası

Ücretsiz HPV aşısı

Tabip odaları, kadın kurumları yıllardır HPV aşısının devlet tarafından ve yaygın olarak yapılması gerektiğini söylüyor. Hâlihazırda var olan kanseri önleyen aşı yapılmadığı için her yıl binlerce kadın ölüyor. Diğer bir şekilde söylersek çaresi bulunmuş bir kanser türünün aşışı yapılmıyor. Çünkü paralı sağlık politikaları ile sermayenin kadın sağlığı üzerinden daha çok kâr etmesi hedefleniyor.

Sağlık paralı olamaz. İnsan hayatı sermaye kâr etsin diye hiçe sayılamaz. Yaşam hakkı temel insan hakkıdır. Sağlık hakkı herkes için temel haktır. Sağlık satılamaz.

Kadın sağlığı elbette evvela kadın sağlığıdır. Yanı sıra halk sağlığı olarak da kabul edilmeli ve adım atılmalıdır.

SGK kapsamında olsun ya da olmasın tüm kadınlar ücretsiz şekilde düzenli smear testleri yaptırabilmelidir.

HPV aşısı ulusal aşılama programına alınmalıdır.

HPV aşısının devlet tarafından ücretsiz ve yaygın erişimi sağlanmalıdır.

*https://ato.org.tr/news/show/1008?fbclid=IwAR3D4VRSkm54XXFWyefm1FI23zEQvhQAcde5mOFzcqrhk55_51FgiSpYR0g

** https://www.aa.com.tr/tr/saglik/turkiyede-gecen-yil-1-5-milyona-yakin-kadina-rahim-agzi-kanseri-taramasi-yapildi/2121897?fbclid=IwAR3sZY2XwGHN9utjplyePGPbQwSJSgfTMsMO5pRfaFhh8w4j6aClb0Ihc-k

*** https://www.cumhuriyet.com.tr/saglik/hpv-asisina-da-zam-geldi-krizin-bedelini-kadinlara-yasamiyla-mi-odeteceksiniz-1956595

Fotoğraf: birgün.net

Paylaş:

Benzer İçerikler

Depremin üzerinden 22 gün geçti ama halen deprem bölgesinde hijyen sorunu çözülmüş değil, sağlık hizmetleri de yetersiz. Bu durum kadın sağlığını tehdit ediyor. Özellikle gebeler ciddi risk altında. Erken doğumların, anne-çocuk ölümlerinin artabileceği belirtiliyor. Peki, ne yapılmalı? Hemşire Ruken Seven’in hazırladığı bilgi notunu paylaşıyoruz.
Depremzede kadınlar, cinsel sağlık ve üreme sağlığı açısından ne gibi risklerle karşı karşıya? Kadınların sağlığı ve güvenliği için acilen yapılması gerekenler neler? Önümüzdeki ay doğum yapması beklenen 25 bin kadın için ne gibi önlemler alınmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Irmak Saraç’la konuştuk.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!