Uganda’da karton fabrikasında kadınlar cinsel tacizle mücadele ediyor

Uganda’da IndustriALL küresel sendika tarafından desteklenen toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti durdurmaya yönelik bir dizi eğitim çalışmasının ardından kadın işçiler, IndustriALL kadın komitesi toplantılarındaki paylaşımlarda da görüldüğü üzere faillerle yüzleşti.
Paylaş:

Danimarka Sendikalar Kalkınma Ajansı (DTDA) ve IndustriALL Sahra Altı Afrika bölge ofisi tarafından desteklenen proje ile 15 Haziran’da yapılan toplumsal cinsiyet eğitiminde, Mukyala Nambi* isimli bir kadın işçi yaşadıklarını anlattı. Nambi, Kampala’ya yaklaşık 22 km uzaklıktaki Mukono’daki Riley Ambalaj fabrikasında çalışıyor. Ambalajlamaya yönelik oluklu mukavva kutular üreten fabrikada Nambi dokuz yıldır çalışıyor. Riley Ambalaj 120’si kadın olmak üzere 600’den fazla işçi çalıştırıyor ve ürünlerini Burundi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Güney Sudan’a ihraç ediyor.

Şöyle anlatıyor Nambi yaşadıklarını: “Sabah 7’den akşam 7’ye kadar uzun çalışma günümüzün ardından mesai bitiyordu. Üretim müdürü beni ofisine çağırdığında eve gitmeye hazırlanıyordum. Fakat müdür, fabrika kapandıktan sonra neden o gün benimle ofisinde yalnız buluşmak istediğini açıklamadı. Onun niyetinden şüphelendiğim için görüşmeyi reddettim. Müdür öfkelendi. Ertesi gün bana cinsel tacizde bulunmaya başladı. Beni tehdit etti, bağırdı ve onun teklifini kabul etmediğim takdirde beni işten çıkarmakla tehdit etti.”

Fabrikada ücretler de düşüktü. Nambi ayda 300 bin Uganda şilini (80 ABD Doları) kazanırken, sözleşmeli işçilere 200 bin şilin (53 ABD Doları) ödeniyordu.

Tacizci cezalandırıldı

İşyeri temsilcisi olan Nambi, cinsel tacize karşı çıktı ve yöneticiye, işçilerin iş kanunları ve Uganda Anayasası tarafından korunan hakları olduğunu söyledi. Yöneticinin davranışları hakkında soruşturma yürütmeye başladı özellikle kısa süreli sözleşmelerle çalışan ve kalıcı iş sözü verilen genç kadın işçilere yönelik bazı cinsel taciz vakalarını tespit etti. “Yeterince kanıt topladıktan sonra onu hemen müdüre ve insan kaynakları departmanına bildirdim. Yönetici disiplin cezasının ardından görevden alındı.” diye anlatıyor.

Ayrıca yönetici, göçmenlik bürosuna ihbar edildi ve bunun sonucunda, çalışma izni koşullarını ihlal ettiği ve sahtecilik yaptığı gerekçesiyle Uganda’dan Hindistan’a geri gönderildi.

Nambi, faille yüzleşmedeki cesaretini, IndustriALL üyesi sendikalara bağlı Ugandalı kadın işçilere yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve taciz eğitimine bağlıyor. Sahra Altı Afrika bölge ofisi tarafından desteklenen proje ile yapılan eğitimin kendisini işyerinde cinsel tacize karşı durma konusunda güçlendirdiğini söylüyor.

Eğitimde, Uganda’nın 2023’te onayladığı, çalışma yaşamında şiddet ve tacizi sona erdirmeye yönelik 190 sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmesi’nin uygulanmasına ilişkin konular ele alındı. Toplu iş sözleşmelerine toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacizin önlenmesine yönelik hükümlerin eklenmesi de diğer konular arasındaydı.

IndustriALL’un Sahra Altı Afrika bölge sekreteri Paule France Ndessomin, “Failin karşısına çıkma konusundaki cesaretinden dolayı Nambi’yi alkışlıyoruz. Cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel taciz eğitimimizin temel konularından biri, raporlama mekanizmalarının güçlendirilmesi ve cinsel tacizin sona erdirilmesini taahhüt eden işyeri politikalarının geliştirilmesidir. Bunu başarmak için Uganda’daki bağlı sendikalar fabrika sahipleriyle birlikte cinsiyet politikalarının uygulamaya konması için çalışıyor ve bu çabaları takdir ediyoruz.” diyor.

Eğitimden yararlanan IndustriALL üyeleri arasında Uganda Matbaacılar, Kağıt, Polifiber ve Birleşik İşçiler Sendikası, Uganda Tekstil, Hazır Giyim, Deri ve Birleşik İşçiler Sendikası ve Uganda Oteller, Gıda, Turizm, Süpermarket ve Birleşik İşçiler Sendikası yer aldı.

*Kişinin mahremiyetini korumak için isim değiştirilmiştir.

https://www.industriall-union.org/workers-confront-sexual-exploitation-at-ugandan-cardboard-manufacturing-factory

Paylaş:

Benzer İçerikler

Küresel konfederasyonlar ve sendikal birlikler işyerinde eşitlik ve güvenlik konusunda önemli ve ileri bir adım atarak, LGBTİ+ çalışanlar için geniş kapsamlı bir araç seti hazırladı.
Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (ETUC) yönetiminde üç kadın bulunuyor. Genel sekreter yardımcılığı görevini sürdüren Isabelle Schömann, aynı zamanda kadın işlerinden de sorumlu. Son kongrelerinde ETUC içinde yüzde 51 oranında bir kadın temsiliyeti sağlandı. Onunla ETUC’daki kadın çalışmalarını konuştuk…
Filipinler, ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’ni Asya’da onaylayan ilk ülke olacak. Bu tarihi karar, sendikalardan kadınların yıllardır yürüttüğü kampanyanın sonucunda alındı. Yalnız Filipinler’de değil, dünyanın dört bir yanında sendikalar ILO 190’ın onaylanması, iş yaşamında şiddet ve tacizin son bulması için mücadelelerini sürdürüyor.
İngiltere’de kadın kuryeler, sürekli cinsel tacize maruz bırakılıyor. Çoğu göçmen olan bu kadınlar, sınır dışı edilme korkusuyla şikâyetçi olamıyorlar. Kadın işçilerin güvenliği için acilen önlem alınması gerektiğini belirten uzmanlar, dijital platformların kayıtsızlığına dikkat çekiyor. The Independent’tan Maya Oppenheim’ın haberi…
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!