UNI Kadın Komitesine yeni başkan

Dünyanın 150 ülkesinde hizmet sektöründe 20 milyon çalışanı örgütleyen Uluslararası Hizmet Sendikaları Birliği (UNI Global Union)  26 Nisanda yaptığı 6. Avrupa Kadın Konferansı’nda İrlanda CWU Sendikası’ndan Carol Scheffer’i Avrupa Kadın Komisyonunun yeni başkanı olarak seçti.
Paylaş:
Haber Merkezi

Dünyanın 150 ülkesinde hizmet sektöründe 20 milyon çalışanı örgütleyen Uluslararası Hizmet Sendikaları Birliği (UNI Global Union)  26 Nisanda yaptığı 6. Avrupa Kadın Konferansı’nda İrlanda CWU Sendikası’ndan Carol Scheffer’i Avrupa Kadın Komisyonunun yeni başkanı olarak seçti.

UNI 6. Avrupa Kadınlar Konferansı, 33 ülkeden 118 sendikadan 167 delege ve 98 gözlemcinin katılımı ile yapıldı. Konferansta gelecek dört yıl üzerinden temel stratejik öncelikler belirlendi. Çalışma yaşamında kadın- erkek eşitliğinin sağlanması öncelikli hedefler arasında yer aldı. Küresel ölçekte kadınların işgücüne katılımı yüzde 50’lerde seyretse bile kadınlar mesleksel ve sektörel ayrımcılıklardan daha fazla zarar görüyorlar.  Ücretsiz bakım emeği ve ev işleri alanında kadın erkek arasında eşitsiz rol dağılımının vurgulandığı konferansta, kadınların evde ve işyerinde çeşitli şiddet türlerine daha fazla maruz kaldığının da altı çizildikten sonra kadınların aynı iş için erkeklerden çok daha az ücret aldıklarına da değinildi.

Kadın gündemi toplu pazarlıkların merkezinde

UNI kadınlarının yoğunlaşacağı stratejik öncelikler şu şekilde sıralandı.

  1. Şiddet ve ekonomik eşitsizlikler
  2. Sağlık temelli eşitsizlikleri
  3. Dijitalleşme

UNI Avrupa Kadın Komitesi, COVID sonrası kadınları korumak için kapsamlı stratejiler geliştirmek üzere birlikte çalışmaya devam edeceklerini de bildirdiler. Yapacakları arasında Avrupa çapında kadınların çalışma koşulların izlenmesi ve kadın sorunlarının toplu pazarlık gündeminin merkezinde yer almasının sağlanması da yer alıyor.

Toplantıda Avrupa hizmet sektörü sendikalarının AB’deki hem ekonomik gelirin hem de istihdamın yüzde 65’ini oluşturdukları için eşitlik mücadelesinin hâlâ ön saflarında olduğu gerçeği de vurgulandı.

UNI Avrupa Kadın Komitesi ücretlerde cinsiyet temelli ayrımcılıkla mücadele için şeffaflık sağlanmasını ve evde, işyerinde kadına yönelik şiddete karşı da sıkı denetimler istediklerini dile getirdiler.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Platform tabanlı işlerde geçici çalışan kadın işçileri iş yaparken cinsiyete dayalı şiddet ve tacize karşı korumak için beyan esaslı telafi edici bir politika olması gerekir. Hindistan’da platform çalışanlarının grevi ve açılan bir emsal dava ile konu tekrar gündeme geldi.
İsviçre’nin Bern şehrinde faaliyet gösteren Bern Kadın Dayanışması (Frauen* Solidarität- Bern / FSB), erkek şiddeti gördüğü için iltica eden kadınlar için Europaplatz’da bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada sığınmacı kadınların ve LGBTİ+ların deport edilmesinin onları ölüme göndermek anlamına geleceği vurgulandı.
UNI Americas, 24 Temmuz Kolombiya Ulusal Bakım Çalışanları Günü’nde, Birlikte Önemsiyoruz: Eşit Sağlık Sistemi için Ortaklıklar etkinliğinin bir parçası olarak Kolombiya Bakım Çalışanları Ağı’nın tanıtımını yaparak, kuruluşunu müjdeledi.
Sağlık sistemi zayıf olan ve bulaşıcı hastalıklarla boğuşan Asya toplumlarına hayati sağlık hizmetleri sunan sağlık emekçisi kadınlar, yaptıkları işin toplumsal cinsiyete dayalı değersizleştirme nedeniyle iş olarak görülmediğini belirterek kampanya başlattılar. Feminist araştırmacı Trimata Chakma konu ile ilgili Nepal’de Kadın Toplum Sağlığı Gönüllüleri’nden Basanti ve Gita ile konuştu.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!