UNI’den kadın işçi sağlığı kampanyası: “Sendikalar bu konuda farkındalık yaratmalı”

UNI’nin bu yıl 8 Mart etkinliklerinden biri de işyerinde kadın işçi sağlığı kampanyasıydı. Kampanya kadınlara dair hastalıkları, işçi sağlığı ve iş güvenliği politikalarına dahil ederek, toplumsal cinsiyet temelli farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Paylaş:
Çeviri: Serap Güre 

UNI’nin bu yıl 8 Mart etkinliklerinden biri de işyerinde kadın işçi sağlığı kampanyasıydı. Kampanya kadınlara dair hastalıkları, işçi sağlığı ve iş güvenliği politikalarına dahil ederek, toplumsal cinsiyet temelli farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Bu 8 Mart’ta Uluslararası Hizmet Sendikası (UNI) Fırsat Eşitliği Birimi’nin başlattığı kampanyalardan bir diğeri de işyerinde kadın sağlığını destekleme kampanyasıydı.[1]

Her yıl milyonlarca kadın ve doğumda kadın olarak atananlar kendilerini etkileyen sağlık sorunları nedeniyle işlerinde zorlanıyor, işten ayrılıyor veya potansiyellerine ulaşmaları engelleniyor.

Yeni kampanya, üreme ve cinsel sağlığın yanı sıra kadın sağlığı, yumurtalık, meme kanseri gibi hastalıkları, ruh sağlığı, hamilelik ve düşük gibi konuları işçi sağlığı ve iş güvenliği politikalarına dahil ederek, toplumsal cinsiyet bakış açısı konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Kampanya ile ilgili yaptığı konuşmada UNI Fırsat Eşitliği Birimi Başkanı Veronica Fernandez Mendez : “Kadınlar işgücü için çok önemlidir, ancak işyerinde destekleyici politikalarla katlanılması çok daha kolay hale getirilebilecek sağlık sorunları nedeniyle çok fazla sayıda kadın işini bırakıyor. Onlar işverenler veya meslektaşları ile sağlık sorunları hakkında konuşmayı çok zor bularak sessizce acı çekiyorlar.” diyerek bu durumun değişmesi gerektiğinin altını çizdi.

Menopoz nedeniyle işten ayrıldılar

İngiltere’de geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, yalnızca bu yıl menopoz için destek verilmemesi nedeniyle bir milyon kadar kadının işten atılabileceğini ortaya koydu. On kadından biri, güçten düşüren ve ağrılı bir jinekolojik durum olan endometriozisden muzdariptir. Avustralya’da yapılan bir araştırma, bu durumdaki transseksüel veya çift olmayan altı kadından birinin, endometriozisin etkisi nedeniyle işini kaybettiğini ortaya koydu.

Kadınların daha fazla üstlendikleri bakım sorumlulukları ek zihinsel yük ve strese yol açıyor, bu da onların işlerini yapma becerilerini, hatta işte kalma sürelerini etkiliyor. Bu yükler, Covid-19 pandemisi ile birleşince daha da şiddetlendi ve kadınların endişe verici bir oranda işgücü piyasasından ayrılmasına yol açtı.

Covid-19 kişisel koruyucu ekipmanların genellikle sadece erkeklerin vücutları için tasarlanması sorununun da altı çizilerek kadınların kullanımına uygun ve etkili olmadığı gösterildi. Bir diğer sorun ise saç, güzellik ve temizlik gibi kadın ağırlıklı sektörlerde çalışan kadın işçilerin cilt sorunlarına ve alerjik hastalıklara neden olan kimyasallara maruz kalmasıydı.

UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Christy Hoffman ise; “Sendikalar, kadınları etkileyen sağlık sorunları konusunda farkındalığın artırılmasına yardımcı olabilir ve kadınları işte tutmak için gerekli desteği sağlayan politikalar için baskı yapabilir.” dedi.

UNI’nin Kadın Sağlığını Destekleme kampanyası için materyalleri[2] buradan indirebilirsiniz.

[1] http://en.uni-womens-health.org/

[2] https://www.dropbox.com/sh/xmjh3px9h3tpb05/AAAxDvszrS05C-GlS7rXi0h5a?dl=0

 

https://uniglobalunion.org/news/8-march-supporting-womens-health-in-the-workplace/

Paylaş:

Benzer İçerikler

İnsana Yakışır İş Günü’nde, UNI Küresel Sendika Eşit Fırsatlar departmanı, sendika üyeleri ve dünya çapındaki işçiler için adet, doğum ve menopoz olmak üzere Üç ‘M’ye odaklanan üç önemli kılavuz yayınladı.
Hem Kadınİşçi eğitim kampına dair söylenecek çok söz var hem de işçi sağlığı ve iş güvenliğinde toplumsal cinsiyet bakış açısına dair; bu öykü burada bitmiyor zaten, sözlerimizi birlikte kuracağız, bu konularda birlikte bilgi üreteceğiz ve örgütleyeceğiz…
ABD’li RCA şirketinin Tayvan’daki elektronik fabrikalarında çalışan çoğu kadın bin 500’den fazla işçi kansere yakalandı. Yüzlercesi yaşamını yitirirken hayatta kalan kadın işçiler, yıllarca sürecek bir hukuk mücadelesi başlattı. HesaMag dergisinden Paul Jobin’in bu mücadeleyi anlattığı yazısını paylaşıyoruz.
Paraguay’da Küresel Eğitim Sendikası’nın çağrısıyla bir araya gelen Paraguay Eğitim Sendikası ve Latin Amerika Eğitimciler Sendikası’nın kadın üyeleri, düzenledikleri çalıştayla ILO 190 kampanyasını başlattı.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!