Velma Hopkins: Tütün işçiliğinden sendika yöneticiliğine 

Siyah olduğu için tütün fabrikasında düşük ücretle, sağlıksız koşullarda çalışıyordu. Winston-Salem’deki tütün işçilerini örgütledi, greve gittiler. Bu grevden kadınların yönettiği Yerel 22 Sendikası doğdu. Yaptıkları grev ve direnişlerle ülke çapında seslerini duyurdular. O, pek çok siyah kadının rol modeliydi.
Paylaş:
Fitnat Durmuşoğlu
Fitnat Durmuşoğlu
fitnat.d@hotmail.com

Velma Hopkins, 24 Şubat 1909’da dört çocuğun en büyüğü olarak dünyaya geldi. Velma 10 yaşına geldiğinde babası öldü ve aile, ABD’nin Kuzey Karolina eyaletinde bulunan Winston-Salem şehrine taşındı. 

Velma ilk işine RJ Reynolds Tobacco Company’de başladı. Tütün saplarını kıran bir makinede çalışıyordu. Afrikalı Amerikalılar, şirkette nadiren yüksek maaşlı işlere alınıyor ve kadınlara erkeklerden daha az maaş veriliyordu. Koşullar, düşük ücretli işçiler açısından çok ağırdı. Siyah işçiler, bunaltıcı sıcak altında, tehlikeli tütün tozunun her tarafı sardığı ayrı alanlarda çalışıyordu.

1943’te bir iş arkadaşının ölümünden sonra, Hopkins ve diğer çalışanlar RJ Reynolds Tobacco Company’e karşı, Kuzey Carolina, Winston-Salem’den 10 binden fazla işçinin katılımıyla bir grev yaptılar. Diğer mesleklerden işçiler de greve katıldı. Grevin amacı daha iyi çalışma koşulları ve ücretlerin yükseltilmesiydi. Bu grev, işçilerin Yerel 22 Gıda, Tütün, Tarım ve Amerika Müttefik İşçileri Sendikası’nı (CIO) kurmasına yol açtı. Velma sendikanın kurulmasına öncülük etti. Yerel 22, siyah kadınlar tarafından yönetiliyordu.  

Sendika kurulduktan sonra taleplerin arttığını belirten Hopkins, işçilerin sendika kurulmadan önce “Çalışmam lazım. Evin reisiyim. Çocukları besliyorum. 9,35 dolar alıyorum ama bu da hayatta kalmamı sağlıyor” şeklinde düşündüklerini ve itiraz etmekten çekindiklerini ama sendika kurulduktan sonra kendilerini koruma altında hissettikleri için taleplerini dile getirdiklerini anlatıyordu.

Siyahların oy hakkı mücadelesi

1944’te Hopkins, fabrikadaki şalterleri indirerek düşük ücretleri, uzun çalışma saatlerini ve kötü çalışma koşullarını protesto eden bir grev daha başlattı. Bir başka büyük grev ise 1947’de gerçekleşti. Sendikanın verdiği mücadele ulusal çapta ilgi gördü. Woody Guthrie ve Paul Robeson gibi ünlü halk müziği ve sahne, sinema sanatçıları, Local 22’yi desteklemek için Winston-Salem’i ziyaret etti.

Hopkins, eylemleri nedeniyle aşağılandı ve ölüm tehditleri aldı. Yerel basın ve işveren, sendika karşıtı çalışmalara girişti ve Local 22, 1950’de seçimi kaybetti.

Hopkins’in emek mücadelesi, onu yerel siyah toplulukta lider konumuna getirdi.   Hopkins’in binlerce çalışan için eşit işe eşit ücret mücadelesi, Winston-Salem’ de Afrikalı Amerikalıların topluluklar kurmasına yardımcı oldu ve sivil haklar hareketinde daha fazla mücadele etmesinin yolunu açtı. Aynı zamanda siyahların oy kullanması ve okullarda ırk ayrımının kaldırılması için verilen mücadeleye de katıldı. 

Kuzey Carolina Eyalet Senatörü Earline Parmon, danışmanlığını yaptığı Hopkins’i, “kendisini ve bir nesil yerel siyah lideri şekillendirmede etkili bir kadın” olarak tanımlıyordu.

Velma Hopkins, 19 Mart 1996’da hayata veda etti.

Kaynakça

https://kids. kiddle. co/Civil_Rights_Movement

Velma Hopkins – Wikipedia

wikipedia.org

https://en.wikipedia.org

https://simple.wikipedia.org/wiki/Velma_Hopkins

Fotoğraf: labor411.org

Paylaş:

Benzer İçerikler

Babası maden, annesi ev işçisiydi. Madenciler Federasyonu’nun Kadın Komitesi’nde, kadınların toplumsal yaşamda daha fazla yer alması için çalıştı. Grev ve direnişlerde en öndeydi. Öldükten sonra, Michigan tarihinin en önemli ama unutulmuş kadınlarından biri olarak onurlandırıldı.
Türk-İş’e rağmen 13 yıl önce özelleştirmeyle kendilerine dayatılan 4-c statüsünü kabul etmeyen TEKEL işçisi kadınlar, 78 gün Sakarya Caddesi’nde, Ankara soğuğunda direndiler. Onları ve direnişi unutmamak, unutturmamak görevimiz…
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!