VİDA’ya göre ücret uçurumu devam ediyor: Kadın işleri daha iyi değerlendirilmeli

Avusturya’da kadınlar 25 Ekim’deki Eşit Ücret Günü nedeniyle, kadın erkek arasındaki ücret ayrımcılığına dikkat çektiler. Avusturya Sendikalar Birliği konu hakkında bir bildiri yayınlarken, bağlı sendikalardan Vida’nın kadınları sokak eylemindeydi.
Paylaş:
Çeviri: Başak Küçükaksoy Uğuz

25 Ekim 2021 Avusturya’da Eşit Ücret günüydü.  O gün kadın ve erkeklerin ücretlerinin eşitlendiği bir gün. Kadınların erkeklerden yüzde 18.5 oranında daha az gelire sahip olduğu ülkede istatistikler 25 Ekim’i erkeklerin, kadınların yıl sonuna kadar hala çalışmak zorunda oldukları parayı kazandığı gün olduğunu gösteriyor.  Genel olarak yarı zamanlı çalışan kadınları, göçmen kadınları örgütleyen Avusturya Hizmet Sendikası(Vida) 25 Ekim’de Viyana’nın Mariahilfer Sokağı’nda kadın ve erkekler arasındaki ücret ayrımcılığına dikkat çekmek için bir sokak eylemi düzenledi.

Avusturya’da kadınlar 2021’de de yıl başına kadar 68 gün ücretsiz çalışacaklar. 2021 yılında tam zamanlı çalışan kadınların ortalama olarak yüzde 20’i erkeklerden 10 bin 122 Euro daha az kazandı.

Vida Başkan Yardımcısı ve Kadın Komitesi Başkanı Olivia Janisch yaptığı konuşmada “Kadın ve erkek arasındaki ücret makası çok yavaş bir şekilde kapanıyor, böyle devam ederse, hesaplamalarımıza göre ücret farkının kapanması 2054 yılına kadar sürecek” dedi.

Düşük ücretli yorucu işler kadınların

Viyana Vida Eyalet Kadın Komitesi Başkanı Yvonne Rychly de, birçok kadının kuaförden perakende satışa, temizlikten gastronomiye ve bakım hizmetlerine kadar daha düşük ücretli ancak yorucu ve çoğu zaman da görünmeyen işlerde çalıştığını farkın buradan kaynaklandığını söyledi.

Avusturya’da bir kadın kuaför işe başladığı ilk yılda ayda brüt 1.522 Avro kazanıyor. Burada çalışan erkeklerle gelir farkı 2021’de 3.450 Avro’ydu. Bakım grubundaki bakıcı ise brüt 1.968 Avro kazanıyor. Bu sektörde de kadınlar erkek meslektaşlarından yılda 4.456 Avro daha az kazanıyor.

Tam zamanlı bir temizlikçi kadının işe girişte aylığı ortalama brüt 1.624,62  Avro iken erkeklerle yıllık gelir farkı  brüt 3.682 Avro oluyor. Garsonlar arasındaki fark daha da büyük, Garson kadınların giriş aylığı brüt 1.635 Avro. Bu meslekteki erkekler de yıllık brüt 3,706 Avro daha fazla kazanıyorlar.

Çocuk bakımını yaygınlaştırın

Gelir açığını daha hızlı kapatmak için hangi önlemlere ihtiyaç var?  Sorusunu Janisch şu şekilde cevaplıyor “İş-yaşam dengesinin daha iyi olması gerekiyor. Burada iki temel faktör var,  ülke çapında çocuk bakımının yaygınlaşmalıdır. İkinci olarak çocuğun doğduğu günden itibaren, çocuk bakım tesisinde ücretsiz bakılması yasal haktır”

Kadınların neredeyse yarısı, özellikle kırsal alanda çocuk bakım tesislerinin eksikliği nedeniyle yarı zamanlı olarak çalışıyor. Viyana ve Vorarlberg arasındaki bir karşılaştırma şunu gösteriyor: Viyanalı bir kadın Viyanalı bir erkekten yüzde 13 daha az kazanırken, en batıdaki federal eyaletteki gelir farkı bunun iki katına çıkıyor.

Alkış değil hak istiyoruz  

Vida kadınları gelir farklılıklarını ortadan kaldırmak için şunları talep ediyor:

  • Kadınlar sayesinde kriz atlatıldı, sadece alkış istemiyoruz!
  • Kadınlar işgücü piyasasında zor zamanlar geçiriyor. Bu gözden kaçırılmamalı.
  • Kadınlar özellikle yaşlılıkta yoksulluk riski altındadır. Adil bir emekli ücreti dağılımı ve çocuk yetiştirme süresinin de değerlendirmeye alınmasını talep ediyoruz!
  • Ev işleri ve çocuk bakımı elbette sadece kadınların işi değildir. Ücretli ve ücretsiz işlerin adil bir şekilde bölüşülmesini hemen şimdi istiyoruz.
  • Kadınlar tarafından yapılan işlerin daha iyi değerlendirilmesine ihtiyacımız var.
  • Daha iyi iş-yaşam dengesi politikası istiyoruz.
  • Yaşlı yoksulluğu önlenmeli: ÖGB kadın emeklilik modeli uygulamaya konulmalıdır.

https://www.vida.at/cms/S03/S03_0.a/1342654678657/home/artikel/equal-pay-day-2021

Paylaş:

Benzer İçerikler

ABD’de Otel ve Restoran İşçileri Sendikası sekiz şehirde 25 otelde greve gitti. Sayıları 10 bini aşan otel hizmetlilerinin temel talepleri, ücretlerin yükseltilmesi ve haftada birkaç güne indirilen otel temizliği hizmetinin eskisi gibi her gün yapılması…
Sağlık sistemi zayıf olan ve bulaşıcı hastalıklarla boğuşan Asya toplumlarına hayati sağlık hizmetleri sunan sağlık emekçisi kadınlar, yaptıkları işin toplumsal cinsiyete dayalı değersizleştirme nedeniyle iş olarak görülmediğini belirterek kampanya başlattılar. Feminist araştırmacı Trimata Chakma konu ile ilgili Nepal’de Kadın Toplum Sağlığı Gönüllüleri’nden Basanti ve Gita ile konuştu.
İsviçre Hizmet Sendikaları Birliği’nin (UNIA) Kadın Konferansı, 25 Mayıs’ta, Solothurn’da yapıldı. Konferansta UNIA delegesi 140 kadın son birkaç yılın kadın hareketini değerlendirdi. Feminist toplu iş sözleşme çağrısında bulunan kadınlar, işyerinde şiddet ve cinsel tacize karşı bir kampanya örgütleme kararı aldılar.
İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali (BWI )* internet sitelerinde Afrika ve Ortadoğu kadınlarıyla ilgili bir dizi yazı çerçevesinde Tunus Ağaç ve İnşaat İşleri Sendikası (FGBB) ilk kadın yöneticisi ve sendika aktivisti Amal Mannai’nin hikayesine yer verdi. Bu kadın sendikacıyı biz de tanıyalım istedik.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!