“Yıkılan şehirleri kadın dayanışmamızla yeniden kuracağız”

Depremin yıktığı Hatay’da çalışma yürüten feminist/kadın örgütleri, Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü çatısı altında birlikte mücadele kararı aldı. Zorla tahliye edilmek istenen Sevgi Parkı’nda açıklama yapan kadınlar, “Yıkılan şehirleri ve yaşamı kadın dayanışmamızla yeniden kuracağız, hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.
Paylaş:

Hatay’da depremden etkilenen kadın, çocuk ve LGBTİ+’larla dayanışma faaliyetlerini sürdüren feminist/kadın örgütleri bir araya gelerek Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü’yü kurduklarını ilan etti. Defne Sevgi Parkı’nda bugün bir açıklama yapan kadınlar, Afet İçin Feminist Dayanışma’nın organize ettiği ‘Mor TIR’ın İstanbul’dan Hatay’a doğru yola çıktığını da duyurdu.

Kadınlar adına açıklamayı okuyan Selver Büyükkeleş, ilk günden itibaren devletin deprem bölgelerinde insanları ölüme, soğuğa ve açlığa terk ettiğini, şimdi de kendi ihmalkârlığının üzerini örtmeye çalıştığını belirtti.

Rant uğruna yapılan binaların binlerce insana mezar olduğuna dikkat çeken Büyükkeleş, “Biz bu şehirleri birbirimizden aldığımız isyanımız, öfkemiz, cüretimiz ve neşemizle kurmak için buradayız. İlk günden beri devletin üstlenmediği sorumluluğu il il, mahalle mahalle, üniversite üniversite ören biz feministler, sosyalistler, yurtseverler varız. Ne birbirimizden ne örgütlü mücadelemizden vazgeçeriz” diye konuştu.

Sevgi Parkı’nın boşaltılmak istenmesine de tepki gösteren Büyükkeleş, şunları söyledi:

“28 Şubat Salı günü sabah saatlerinde kolluk kuvvetleriyle gelen Vali Yardımcısı ve AFAD, Sevgi Parkı’na girerek burada yaşayanların acilen bu alanı boşaltmasını istedi. Hatta gerekirse zorla buradan bizleri çıkacaklarını söyledi. Arama kurtarma çalışmalarında da buradaki yaşam koşullarının oluşturulması ya da sürdürülmesinde de kılını bile kıpırdatmayanlar, şimdi bizi şiddetle buradan çıkaracaklarını söylüyorlar. Hiçbiriniz burada yokken halk, örgütler dayanışarak buradaki hayatı kurdu. Burada olmaktan, daha güvenli bir alan kurana kadar vazgeçmiyoruz.”

10 acil talep

Büyükkeleş, kadınların acil taleplerini ise şöyle sıraladı:

  1. Devletin 24’üncü günü olmasına rağmen şehirde hâlâ elektrik ve su olmadığı için temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Bu yüzden ivedi şekilde şehre elektrik ve su verilmeli.
  2. Tuvalet ve banyoların depremin ilk gününden beri olmaması, özellikle biz kadınların ve çocukların sağlığını tehlikeye atıyor. Acilen salgınların ve genital hastalıkların çoğalmaması için şehrin dört bir yanında güvenli ve temiz tuvalet, banyolar kurulmalı. Halkın erişebileceği hastaneler açılmalı.
  3. Bu süreçte en temel ihtiyaçlarımızdan olan hijyen kitleri, yaygın şekilde ve sürekli sağlanmalı.
  4. Yıkımların sürmesine rağmen hâlâ çadıra ulaşamayan binlerce insan var. Halkın çadır ihtiyacı acilen karşılanmalı. Tüm ilçelerde, köylerde, mahallelerde güvenli prefabrik evler, barınaklar kurulmalı.
    Sosyo-kültürel-politik dokusunu bozmadan bizlerin öznelliği ile yaşam alanlarımız yeniden kurulmalı.
  5. Bir gecede tek adamın kararıyla kaldırılan İstanbul Sözleşmesi, başta deprem bölgeleri olmak üzere tüm ülkede uygulanmalı. Kadınların yaşadıkları yerlerde erkek şiddetine karşı kolayca ulaşabilecekleri merkezler kurulmalı.
  6. Depremle birlikte eğitimin filli olarak durdurulması en çok kadınları ve çocukları etkiledi. Şehirlerde acilen eğitim birimleri kurulmalı.
  7. Akıbeti belli olmayan ve verilmeyen çocukların isimleri ve yerleri derhal açıklanmalı. Bu süreçte tarikatlara ve yurtlara teslim edilen çocuklar acilen halkın şeffaflıkla erişebileceği güvenli yerlere yerleştirilmeli.
  8. Cinsiyetçi iş bölümü ile kadınlara yüklenen bakım emeği yükü depremde beraber daha da artmış durumdayken acilen kolektif mutfak ve çamaşırhaneler kurulmalı. Kreş ve yaşlı bakım evleri ivedilikle inşa edilmeli.
  9. Depremin ve kötü yaşam koşullarının yarattığı travma nedeniyle kadınlara her çadır ya da konteyner kentte bir psikososyal destek çadırı/konteyneri mutlaka tahsis edilmeli.
  10. Bu depremi katliama dönüştüren sermaye egemenliği ve onun bugünkü temsilcisi AKP-MHP iktidarı acilen istifa etmeli ve tüm kurumlar yargılanmalı.

‘Yaşasın örgütlü mücadelemiz’

Bu açıklamanın ardından, Kadınlar Birlikte Güçlü’nün sosyal medya hesaplarından, “Antakya’dan, Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü’den gelen sese biz de İstanbul’dan ses veriyoruz. Yaşasın kadın dayanışmamız, yaşasın örgütlü mücadelemiz!” mesajıyla bir video yayımlandı. Videoda yer alan her kadının, Hatay’da yapılan açıklamadan bir bölüm paylaştığı görüldü.

Fotoğraf: Bahar Gök

Paylaş:

Benzer İçerikler

Üç yıldır yayın hayatını sürdüren kadınların ücretli, ücretsiz emek deneyim, talep ve direnişlerini dile getirmek için hak haberciliği yapan sitemiz Kadınİşçi, Metin Göktepe Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Yolumuzu aydınlatan ve halkın, sınıfın gerçeklerini aktarırken yaşamını yitiren Metin Göktepe’yi saygıyla anıyoruz.
Yoksulluğa, erkek şiddetine, savaşa, emek sömürüsüne karşı sokakları terk etmeyeceklerini vurgulayan kadınlar, “Haklarımız, hayatlarımız için mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.
6 Şubat depreminin birinci yılındayız. Bu büyük felakette 11 ilde binlerce insan yaşamından olurken, devlet geride kalanların hayatını kolaylaştıracak hiçbir şey yapmadı. İnsanlar çoğu zaman dayanışma ile ayakta kaldı. Depremin her türlü yükünü çekmek zorunda kalan kadınların sorunlarına kulak verenler ise yine kadınlardı. Bölgede çalışma yürüten Kadın Savunma Ağı,  Afet İçin Feminist Dayanışma, Mor Dayanışma, Kadın İşçi’den arkadaşlarımızla kadınların dertlerini, deneyimlerini konuştuk.
Düşük ücretler, ağır çalışma koşulları, yoksullaşma 2023’de kadın işçi yaşamına damgasını vurdu. Grev ve direnişlerde kadın işçiler en öndeydi. Kadınların kadın işçilerin mücadelesi 2024’te de devam edecek. Herkese mutlu ve dayanışma dolu bir yıl diliyoruz.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!